Publicitate

România a înregistrat în 2021 un ritm anual de crestere de 5,9- din PIB, usor peste media UE, de 5,3- din PIB, însa productivitatea resurselor, un indicator care masoara capacitatea unui stat de a utiliza eficient materiile prime si tehnologiile în procesul sau de dezvoltare, a fost al doilea cel mai redus din UE, potrivit celor mai recente date Eurostat.
Cu alte cuvinte, dezvoltarea economica nu a tinut pasul cu consumul de materiale si materii prime utilizate pentru obtinerea ei.

România a avut în 2021 o productivitate a resurselor de 0,8127 echivalent euro pe kilogram, de aproape trei ori sub media UE, de 2,3 euro/kg.
Cu acest nivel ne-am clasat pe penultimul loc în UE, reusind sa-i depasim anul trecut pe bulgari, care au înregistrat o scadere a productivitatii resurselor, în contextul crizei COVID-19.

Productivitatea resurselor este masurata ca raport între PIB (la paritatea puterii de cumparare pentru a permite comparatia între state) si consumul intern de materiale (DMC).
DMC masoara, potrivit Eurostat, cantitatea totala de materiale consumate direct într-o economie atât de catre întreprinderi pentru productia economica, cât si de catre gospodariile populatiei. Capacitatea de a utiliza cât mai eficient materiile prime tine de tehnologiile utilizate si de nomenclatorul de produse aflate în productie iar influentele se vad în productivitatea muncii si în poluarea mediului înconjurator.

Cititi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

Citește toată știrea

Economia României nu utilizează eficient materiile prime şi materialele
Publicitate