Publicitate

Banca centrala a SUA va mari dobânda de politica monetara la peste 4- si o va mentine acolo dupa 2023, în încercarea de a elimina inflatia ridicata, potrivit majoritatii economistilor intervievati de Financial Times.
Cel mai recent sondaj, realizat în parteneriat cu Initiative on Global Markets de la Booth School of Business a Universitatii din Chicago, sugereaza ca Rezerva Federala este departe de a pune capat campaniei de înasprire a politicii monetare.

Comitetul Federal pentru Piata Deschisa a majorat deja ratele dobânzilor în acest an în cel mai rapid ritm din 1981 si este de asteptat sa implementeze miercuri o a treia crestere consecutiva a dobânzii, de 0,75 puncte procentuale.

Aceasta miscare ar ridica intervalul tinta, care în martie era aproape de zero, la 3- – 3,25-.

Aproape 70- dintre cei 44 de economisti chestionati între 13 si 15 septembrie cred ca dobânda fondurilor federale a acestui ciclu de înasprire va atinge un vârf cuprins între 4- si 5-, 20- dintre opinii fiind ca va trebui sa depaseasca acest nivel.

”FOMC înca nu stie cu cât de mult trebuie sa creasca ratele”, a spus Eric Swanson, profesor la Universitatea din California, care prevede ca dobânda chei va ajunge în cele din urma între 5 si 6-.

”Daca Fed vrea sa încetineasca economia acum, trebuie sa ridice dobânda pentru fondurile federale peste inflatia sde bazat”.

În timp ce Fed tinteste de obicei un nivel de 2- pentru indicele preturilor pentru cheltuielile personale de consum (PCE) ”de baza”, care exclude articolele volatile precum alimentele si energia, instritutia monitorizeaza îndeaproape si indicele preturilor de consum.

Inflatia s-a accelerat în mod neasteptat în august, indicatorul de baza crescând cu 0,6- fata de luna precedenta si cu 6,3- fata de anul precedent.

Majoritatea respondentilor anticipeaza ca PCE de baza va scadea de la cel mai recent nivel din iulie, de 4,6-, la 3,5- pâna la sfârsitul anului 2023. Dar aproape o treime se asteapta ca acesta sa depaseasca în continuare 3- 12 luni mai târziu.

Alti 27 la suta au spus ca este probabil ca indicatorul sa ramâna peste acest prag la acel moment – ​​indicând o mare neliniste cu privire la inflatia ridicata care devine mai adânc încorporata în economie.

”Ma tem ca am ajuns într-un punct în care Fed se confrunta cu riscul de erodare serioasa a credibilitatii sale, asa ca trebuie sa înceapa sa fie foarte constienta de asta. Cu totii am sperat ca inflatia va începe sa scada si am fost cu totii dezamagiti din nou si din nou si din nou”, a spus Jón Steinsson, de la Universitatea din California, Berkeley.

Mai mult de o treime dintre economistii chestionati avertizeaza ca Fed nu va reusi sa controleze în mod adecvat inflatia daca nu va creste ratele dobânzilor peste 4- pâna la sfârsitul acestui an.

Dincolo de ridicarea dobânzilor la un nivel care constrânge activitatea economica, cea mai mare parte a respondentilor considera ca Fed le va mentine acolo pentru o perioada sustinuta.

Reducerea presiunilor asupra preturilor, instabilitatea pietei financiare si deteriorarea pietei muncii sunt cele mai probabile motive pentru care Fed ar întrerupe campania de înasprire, dar nu se anticipeaza nicio reducere a dobânzii de referinta pâna în 2024 cel mai devreme, considera 68- dintre cei chestionati.

Aproape 70- dintre respondenti se asteapta ca Biroul National de Cercetare Economica, arbitrul oficial al recesiunilor din SUA, sa declare una în 2023, majoritatea sustinând ca aceasta va avea loc în primul sau al doilea trimestru.

Acest lucru se compara cu cei aproximativ 50 la suta care vad ca Europa va intra într-o recesiune pâna în al patrulea trimestru al acestui an sau chiar mai devreme.

O recesiune din SUA se va întinde probabil pe doua sau trei trimestre, considera majoritatea economistilor, iar peste 20- asteapta ca aceasta sa dureze patru trimestre sau mai mult.

 

 

Citește toată știrea

Economişti: Rezerva Federală a SUA va mări dobânda de referinţă la peste 4% şi o va menţine acolo după 2023
Publicitate