Publicitate

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea majora ratele dobânzilor si anul viitor, provocând probleme consumatorilor, în conditiile în care încearca sa slabeasca cererea care contribuie mult la o inflatie tot mai ridicata, potrivit economistului sef al institutiei financiare, Philip Lane, transmite Reuters.
În conditiile în care inflatia se apropie de teritoriul cu doua cifre, BCE a efectuat doua majorari supradimensionate ale ratelor dobânzilor, în iulie si septembrie, si a promis si mai multe actiuni, având în vedere ca si asteptarile de crestere a preturilor pe termen lung se deplaseaza acum peste tinta sa de 2-.

”Credem ca acest lucru va reduce cererea, nu ne vom preface ca nu vor fi probleme”, a spus Lane la o conferinta.

”Cererea este acum o sursa de presiune inflationista, acum sase sau noua luni nu a fost asa cum este acum”, a explicat el.

La un nivel de 0,75-, dobînda pentru depozite a BCE este înca prea scazuta, deoarece continua sa stimuleze economia, astfel ca treaba BCE nu este înca facuta, a adaugat Lane.

Majoritatea economistilor estimeaza ca dobânda neutra, la care BCE nu stimuleaza si nici nu împiedica cresterea, este între 1,5- si 2-. Cu toate acestea, pietele vad vârful ciclului dobânzilor la un nivel mai ridicat, iar investitorii iau acum în calcul dobânzi cu putin peste 2,5-, în primavara viitoare. Lane a sustinut de luni de zile ca inflatia actuala este provocata în primul rând de socul cauzat de preturile mari ale energiei.

Politica monetara este în mare masura ineficienta împotriva unor astfel de socuri legate de oferta, asa ca BCE a fost printre ultimele banci centrale majore care au majorat dobânzile. Dar cresterea preturilor s-a extins acum si a început sa se infiltreze în toate aspectele vietii, în timp ce cererea solida a consumatorilor determina si preturile.

Desi Lane a spus ca dobânzile ar putea continua sa creasca la fiecare întâlnire a conducerii BCE din acest an si ca ar putea fi marite si la începutul anului viitor, BCE îsi pastreaza optiunile deschise cu privire la unde sa se opreasca si va decide de la întâlnire la întâlnire. Lane a adaugat ca economia zonei euro este probabil sa se stabilizeze în lunile de iarna si ca o recesiune nu poate fi exclusa, având în vedere preturile ridicate ale energiei si deficitul de gaze naturale.

 

 

Citește toată știrea

Economistul şef: Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor
Publicitate