Publicitate

CJ Bihor a initiat licitatia „Programul pentru scoli” înainte sa catadicseasca guvernul sa emita o hotarâre în acest sens. Când la Bucuresti s-a întâmplat asta, la Oradea se deschideau ofertele. Dupa înca o luna, si CJ Iasi a dat unda verde lansarii licitatiei, dar prima zi de scoala a trecut fara ca procedura sa fi demarat.
Fara sa precizeze costul estimativ, consilierii judeteni au adoptat hotarârea care permite administratiei judetului sa initieze procedura de achizitie a alimentelor prevazute în „Programul pentru scoli”. Dar asta s-a întâmplat vinerea trecuta, cu trei zile înainte sa înceapa scoala. Pâna ieri, procedura nu fusese lansata pe platforma electronica de achizitii publice. Anul trecut, anuntul de licitatie a fost afisat abia pe 28 septembrie, iar primele contracte s-au semnat în ianuarie 2023.

Potrivit raspunsului primit asta-vara din partea Consiliului Judetean, la întrebarea legata de achizitia produselor pentru elevi si prescolari în cadrul „Programului pentru scoli”, procedurile nu pot sa înceapa decât dupa emiterea hotarârii de guvern în acest sens. Guvernul a reusit sa o adopte pe 8 august, cu doua zile mai repede decât a facut-o anul trecut. În schimb, textul actului normativ îl face valabil pâna în 2029, ceea ce înseamna ca, daca în primul semestru al anului scolar 2023-2024 exista iarasi riscul ca elevii sa nu primeasca nimic, începând de anul viitor sa nu mai existe sincope.

Potrivit hotarârii de guvern, în judetul Iasi sunt înscrisi 82.741 de copii în anul scolar inaugurat ieri în gradinitele si scolile de stat si private. Pentru ei, produsele de panificatie vor costa 9,3 milioane de lei, lactatele, 15,9 milioane, iar fructele (merele), 4,2 milioane. În total, 25,8 milioane de lei, cu peste 50 la suta mai mult decât suma alocata initial pentru întreg anul trecut.

Amintim ca în anul scolar 2022-2023 au fost atribuite în prima faza doar 6 din cele 15 loturi în care a fost împartit judetul (câte cinci pentru fiecare categorie de produse – panificatie, lactate si fructe). La reluarea procedurii, a mai fost atribuit un lot – în total cinci pe fructe (adica toate) si doua pe produse de panificatie.

CITESTE SI: Programul pentru alimente în scoli lasa elevii ieseni flamânzi. Vor mânca doar fructe, pe stomacul gol

Surse de la vârful conducerii CJ ne-au spus ca licitatia pentru anul scolar abia început nu a putut fi lansata mai devreme, de teama ca guvernul nu va mai adopta o hotarâre privind decontarea costurilor pentru achizitia alimentelor respective.

De remarcat ca, la Bihor, Consiliul Judetean a demarat procedura înca de pe 1 iulie, iar deschiderea ofertelor s-a facut cu o zi înainte ca guvernul sa adopte HG nr. 652 care aproba Programul pentru scoli al României în perioada 2023-2029 si stabileste bugetul pentru implementarea acestuia în anul scolar 2023-2024.

Bihorul a derulat procedura de atribuire sub incidenta conditiei suspensive, în sensul ca încheierea contractului subsecvent este conditionata de alocarea creditelor bugetare cu aceasta destinatie.

CITESTE SI: Model nou de management financiar la vârful judetului: birocratie „hranita” cu bani de la gura copiilor

„În cazul în care, indiferent de motive, creditele bugetare nu vor fi alocate, într-o perioada de 6 luni de la data aprobarii raportului procedurii, procedura de atribuire se va anula de drept, în conditiile în care nu exista o alta sursa de finantare”, precizeaza în anuntul de licitatie al CJ Bihor. Cele cinci oferte depuse pentru cele trei loturi stabilite în judetul condus de Ilie Bolojan sunt deja în evaluare de mai bine de o luna. Beneficiarii din judetul mentionat sunt în numar de 57.523 de elevi si prescolari. 

Citește toată știrea

Elevi din alte judeţe vor primi corn şi lapte în primul semestru. Cei din Iaşi, nu. Iată explicaţia!
Publicitate