Publicitate

Simularile examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat, organizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi, se vor desfasura în luna ianuarie. În perioada 17-19 ianuarie 2024, elevii înscrisi în clasele a VIII-a si a XII-a vor sustine probele simularii examenelor nationale.
Miercuri, 17 ianuarie, vor fi probele la Limba si literatura româna pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat. Pe 18 ianuarie va avea loc proba la Matematica din cadrul Evaluarii Nationale si proba obligatorie a profilului în cazul examenului de Bacalaureat. În ultima zi, vineri, pe 19 ianuarie, va fi organizata cea de-a treia proba a examenului de Bacalaureat, respectiv proba la alegere a profilului si specializarii.

Ce continuturi trebuie sa pregateasca elevii pentru simulare

Simularea din luna ianuarie nu va cuprinde întreaga programa de examen, ISJ Iasi anuntând conducerea unitatilor de învatamânt si cadrele didactice continuturile care vor face obiectul evaluarii. De exemplu, în cazul probei la Limba si literatura româna a simularii Evaluarii Nationale, vor fi exceptate banda desenata, interviul, versificatia, textul liric, textul dramatic si câteva elemente de gramatica, precum constructiile sintactice incidente, concesive si conditionale si realizarile propozitionale ale unor functii sintactice. În cazul probei la Matematica, vor fi evaluate toate continuturile claselor a V-a si a VI-a. Din clasa a VII-a vor fi incluse multimea numerelor reale, patrulaterul si relatiile metrice, iar în ceea ce priveste notiunile de clasa a VIII-a, vor fi operatiile cu numere reale, formulele de calcul prescurtat, descompunerea în factori, corpurile geometrice si paralelismul.

Potrivit ISJ Iasi, în cadrul examenului de Limba si literatura româna vor fi abordate subiecte asociate genului liric, precum simbolismul si modernismul poetic, dar si genului epic, axat pe basmul cult si nuvela. În domeniul Matematicii, continuturile programei claselor a IX-a si a X-a vor fi integral incluse, iar în cazul claselor a XI-a si a XII-a, vor fi abordate matricele, determinantii, limitele de functii, continuitatea, derivabilitatea, grupurile, primitivele si integrala definita.

Programa de Istorie se va concentra pe subiecte precum romanitatea românilor, autonomiile locale si institutiile centrale în spatiul românesc în perioada secolelor IX-XVIII, dar si pe evolutia spatiului românesc între diplomatie si conflicte în evul mediu si la începuturile modernitatii.

Proba la Biologie vegetala si animala va aborda aspecte precum celula, ereditatea si variabilitatea lumii vii, tesuturile vegetale si animale, structura si functiile fundamentale ale organismelor vii, urmând sa se extinda si catre anatomia si fiziologia umana, iar cea de la Anatomie si fiziologie umana va cuprinde cerinte din alcatuirea corpului uman, functiile de relatie ale organismului uman, genetica moleculara si organizarea materialului genetic.

În cadrul Fizicii, elevii vor avea posibilitatea sa aleaga unul dintre cele patru domenii: mecanica, termodinamica, producerea si utilizarea curentului continuu sau optica, iar materia va fi integrala se va concentra pe subiecte specifice domeniului ales.

În ceea ce priveste Chimia, elevii pot opta între chimia anorganica si generala sau chimia organica, având de învatat si de aplicat competente si continuturi specifice fiecarei ramuri.

Geografia va explora elementele geografice de baza atât pentru Europa, cât si pentru România, acoperind aspecte precum spatiul românesc si spatiul european, elementele fizico-geografice definitorii si harta politica a Europei.

Examenul de Informatica va aborda algoritmi, limbaje de programare, subprograme, tipuri structurate de date, lucrul cu fisiere text, algoritmi elementari, subprograme definite de utilizatori, recursivitate, metoda backtracking, generarea elementelor combinatoriale si grafuri.

Calendarul Evaluarii Nationale de la finalul clasei a VIII-a 2024

11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Nationala
14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
25 iunie 2024: Proba scrisa la Limba româna
27 iunie 2024: Proba scrisa la Matematica
28 iunie 2024: Proba scrisa la Limba materna
3 iulie 2024: Afisarea rezultatelor înaintea contestatiilor (pâna la ora 14:00)
3 iulie (intervalul orar 16:00-19:00) si 4 iulie 2024 (intervalul orar 08:00-12:00): Depunerea contestatiilor
4 – 9 iulie 2024: Solutionarea contestatiilor
9 iulie 2024: Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor

Calendarul examenului national de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba româna – proba A
19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala în limba materna – proba B
19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competentelor lingvistice într-o limba de circulatie internationala – proba C
1 iulie 2024: Limba si literatura româna – proba E.a) – proba scrisa
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisa
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d) – proba scrisa
5 iulie 2024: Limba si literatura materna – proba E.b) – proba scrisa
8 iulie 2024: Afisarea rezultatelor la probele scrise pâna la ora 12:00 si depunerea contestatiilor în intervalul orar 12:00-18:00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestatiilor
12 iulie 2024: Afisarea rezultatelor finale

Citește toată știrea

Elevi şi părinţi – Tot ce trebuie să ştiţi despre simulările examenelor naţionale de la Iaşi
Publicitate