Publicitate

Jurnalista Emilia Sercan, care a formulat recent acuzatii de plagiat la adresa ministrului Educatiei Sorin Cîmpeanu, afirma ca demisia acestuia reprezinta un gest de normalitate. ”Demisia dupa un astfel de scandal e un gest de normalitate”, a scris, pe Facebook, Emilia Sercan.
Sorin Cîmpeanu a anuntat ca a decis, ”din proprie initiativa”, sa demisioneze din functia de ministru al Educatiei. ”A fost o sansa si o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învatamânt”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieste” si nu unul ”care darâma”. ”Proiectele legilor România Educata reprezinta cea mai buna sansa pentru o educatie asa cum cred ca ne dorim cu totii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educatie de calitate, vor fi si mai multi oamenii care nu percep continuturi si nu înteleg adevaratul sens al cuvintelor”, a sustinut el.

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat ca ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti, alaturi de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, noua pagini dintr-un curs universitar. 

Cei doi profesori semnasera cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru editii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 si 1993 si 2000.  Jurnalista Emilia Sercan relateaza ca ministrul si-a însusit în mod fraudulos si paternitatea creatiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor sectiuni din cursul universitar.  

Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educatiei în editia din 2006, dar si într-o varianta ulterioara, din 2009, publicata în aceeasi forma.

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educatiei si promotor al Proiectului ”România Educata”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 si 2009 ar urma sa fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sanctiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele doua abateri de la normele de etica si integritate academica au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Sercan. 

Sorin Cîmpeanu a publicat, miercuri, mai multe clarificari din partea profesorului Ioan Plesa, unul dintre universitarii al caror nume este acuzat ca l-a înlocuit dintr-un curs. Plesa afirma ca a perfectionat cursul ”Îmbunatatiri Funciare” timp de 15 ani alaturi de Cîmpeanu si l-a predat acestuia ”strict în interesul pregatirii studentilor”, când actualul ministru a devenit titularul disciplinei.

 

 

Citește toată știrea

Emilia Şercan: Demisia ministrului Sorin Cîmpeanu după scandalul plagiatului e un gest de normalitate
Publicitate