Publicitate

Simularea Evaluarii Nationale începe de astazi, 5 februarie, si, în premiera, toate lucrarile vor fi scanate în clasa si corectate pe platforma digitalizata.Azi se va desfasura proba scrisa la Limba si literatura româna, marti, 6 februarie, va avea loc proba scrisa la Matematica, iar miercuri, 7 ianuarie, va fi organizata proba scrisa la Limba si literatura materna, acolo unde e cazul. Pe 23 februarie vor fi comunicate rezultatele obtinute.
La nivelul judetului Iasi, vor sustine Simularea examenului de Evaluare Nationala 8.038 de elevi ai claselor a VIII-a, în 164 de unitati de învatamânt – 56 din mediul urban si 108 în mediul rural. Potrivit informatiilor transmise de Insopectoratul Scolar Judetean Iasi, pentru 81 de elevi din 43 de unitati de învatamânt, Comisia judeteana a propus adaptarea procedurilor de sustinere a probelor în vederea asigurarii conditiilor de egalizare a sanselor.

Lucrarile vor fi corectate pe o platforma digitalizata

La simularea Evaluarii Nationale, lucrarile vor fi scanate în clasa, apoi vor fi corectate pe platforma digitalizata. Dupa verificarea fiecarei lucrari, în ordinea primirii acestora, în prezenta elevilor, profesorii asistenti din sala scaneaza lucrarea. Ei vor verifica daca numarul paginilor scanate corespunde cu numarul paginilor lucrarii în format fizic si cu numarul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia. Totodata, vor fi atenti la gradul de lizibilitate a lucrarii scanate. Daca sunt pagini care nu se vad bine, profesorii corectori le vor sterge si vor scana din nou lucrarea.

Conform Procedurii privind organizarea si desfasurarea simularii probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale Examenului National de Bacalaureat din anul scolar 2023-2024, coltul lucrarii nu se închide si nu se lipeste, secretizarea urmând sa fie realizata în platforma destinata evaluarii digitalizate, dupa încarcarea acesteia.

Doua ore pentru rezolvarea subiectelor

Repartizarea elevilor pe sali se realizeaza astfel încât acestia sa fie asezati câte unul în banca, în ordine alfabetica, la nivelul unitatii de învatamânt/centrului de examen. Probele din cadrul simularii nationale încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în sali este permis pâna la ora 8:30, potrivit procedurii. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele simularii Evaluarii Nationale este de doua ore, începând din momentul în care s-a încheiat completarea casetei de identificare din brosura cu subiecte.

Reguli de redactare

Elevii primesc subiectele sub forma unei brosuri, având posibilitatea sa solicite pagini suplimentare, daca este necesar. Brosura trebuie returnata la finalul probei. Pentru itemii obiectivi, unde nu exista spatii de rezolvare, elevul rezolva acei itemi pe ciorna si scrie raspunsul corect în brosura. Aceasta contine pagini suplimentare liniate, ce pot fi folosite pentru finalizarea raspunsurilor care necesita redactare sau în cazul în care spatiul alocat initial nu a fost suficient.

La proba de limba si literatura româna si/sau materna, corectarea unui raspuns completat în casuta de raspuns se realizeaza prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise în casuta si scrierea în dreapta acesteia a literei asociate raspunsului considerat corect. De asemenea, raspunsurile care implica marcarea cu X a unei optiuni pot fi corectate prin taierea cu o linie orizontala a marcajului X si marcarea cu X a raspunsului considerat corect.

La proba de matematica, un raspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala si încercuirea altui raspuns considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra la proba de limba si literatura româna. În cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei, este permisa delimitarea propozitiilor în fraza, fara a se considera semn particular.

La figurile de la proba de matematica sunt permise marcajele pe figura si completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. De asemenea, este permisa realizarea unor figuri geometrice, cu creion sau stilou/pix de culoare albastra, în spatiul pus la dispozitie pentru rezolvarea problemelor. 

Notele obtinute în cadrul simularii nu pot fi contestate si nu sunt înregistrate în catalog. Cu toate acestea, în cazuri exceptionale în care se doreste includerea lor în catalog, se poate face acest lucru prin depunerea unei cereri scrise. 

 

 

Citește toată știrea

Emoţii pentru 8.000 de elevi ieşeni. Azi începe simularea Evaluării Naţionale. Tot ce trebuie să ştie elevii şi părinţii!
Publicitate