Publicitate

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat ca livrarile de gaze rusesti catre Turcia vor fi platite în ruble, a informat sâmbata presa turca.
„Un aspect pozitiv al vizitei noastre la Soci este acordul nostru cu dl Putin privind rubla. Daca Dumnezeu permite, schimburile noastre în ruble vor asigura beneficii Turciei si Rusiei”, a declarat seful statului turc reporterilor la bordul zborului sau de întoarcere de la Soci (Rusia), pe malul Marii Negre, unde s-a întâlnit vineri cu presedintele rus Vladimir Putin.

Cei doi presedinti au convenit ca livrarile de gaze rusesti catre Turcia vor fi „platite partial în ruble”, a anuntat vineri seara viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak.

Erdogan nu a precizat volumul tranzactiilor viitoare în ruble.

Rusia încearca de luni de zile sa-si impuna moneda în reglementarile internationale împotriva euro si dolarului, pe fondul sanctiunilor economice occidentale fara precedent împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.

Desi a condamnat rapid ofensiva rusa, Turcia a optat pentru neutralitate între cele doua tari si nu s-a alaturat sanctiunilor occidentale împotriva Moscovei.

În 2021, Rusia a reprezentat aproximativ un sfert din importurile de petrol ale Turciei si 45- din achizitiile sale de gaze naturale.

Plata pentru gazul rusesc în ruble, chiar si partial, ar putea permite Turciei sa nu-si epuizeze în continuare rezervele valutare în dolari.

Potrivit economistilor, guvernul turc a cheltuit anul trecut zeci de miliarde de dolari încercând sa opreasca prabusirea lirei turcesti, care si-a pierdut aproape jumatate din valoare într-un an.

Erdogan si Putin s-au angajat de asemenea la Soci sa consolideze cooperarea energetica si economica

Citește toată știrea

Erdogan se lipește de gazul lui Putin. Va plăti in ruble

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate