Publicitate

Cea mai estica provincie canadiana a fost paralizata luni, dupa ce a fost acoperita de un strat de zapada cu grosimea de un metru în weekend, în urma unei furtuni „istorice”, ceea ce a determinat autoritatile locale sa cheme armata pentru a ajuta la curatarea drumurilor, informeaza AFP.
Ninsorile abundente au paralizat reteaua de transport si au dus, de asemenea, la închiderea a numeroase companii, scoli si institutii, provocând totodata pene de curent.

„Au cazut cantitati record de zapada”, a declarat Bob Robichaud, meteorolog la agentia guvernamentala canadiana, care a considerat ca aceasta furtuna este „istorica”.

„Anumite regiuni au primit peste 100 de centimetri de zapada”, a adaugat el, referindu-se în special la periferia Cape Breton, o insula din Golful Saint Lawrence, unde a fost declarata stare de urgenta.

Pe retelele de socializare, numerosi canadieni au distribuit înregistrari video si fotografii realizate în timpul furtunii, unele aratând acumulari de zapada care blocheaza usile sau depasesc acoperisurile caselor, iar altele prezinta masini complet îngropate sub omat.

Pe Aeroportul International din Halifax, capitala provinciei Nova Scotia, multe zboruri au fost întârziate sau anulate, iar transportul în comun din acest oras a fost suspendat.

„Având în vedere cantitatea de zapada abundenta si lipicioasa pe care am primit-o, deszapezirea este dificila si va necesita timp”, a avertizat luni dupa-amiaza premierul din Nova Scotia, Tim Houston, într-o conferinta de presa.

El a precizat ca a cerut ajutor, în special militar, de la Guvernul federal si de la provinciile vecine New Brunswick si Prince Edward Island.

„Am aprobat solicitarea de ajutor si le-am cerut echipelor mele sa identifice resursele federale care pot fi alocate cu rapiditate”, a declarat luni ministrul canadian pentru Protectie Civila, Harjit Sajjan, precizând ca Guvernul de la Ottawa va împrumuta provinciei afectate o serie de echipamente care îi sunt necesare.

În ianuarie 2020, armata canadiana – considerata ca un ajutor de ultima instanta – a trimis peste 150 de soldati în provincia vecina Newfoundland dupa ce un viscol de proportii a paralizat capitala acesteia, orasul St. John’s. AGERPRES

 

Citește toată știrea

Estul Canadei, paralizat de o furtună de zăpadă considerată “istorică
Publicitate