Publicitate

Liderii PSD si PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Astfel, europarlamentarele ar urma sa fie comasate cu alegerile locale si sa aiba loc în 9 iunie, iar în decembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreuna cu primul tur al alegerilor prezidentiale.
Pornind de la acest consens în Coalitie se negociaza în continuare „modul în care PSD si PNL vor construi viitoarea guvernare”, mai spun sursele citate. De mentionat este ca pâna în 2004, când mandatul presedintelui României era de patru ani, alegerile parlamentare s-au organizat împreuna cu primul tur la prezidentiale. Dupa aceea a intrat în vigoare prevederea prin care mandatul presedintelui este de 5 ani, iar cele doua tipuri de alegeri nu s-au mai suprapus niciodata.

Discutiile continua în spatele usilor închise

În spatele usilor închise, social-democratii si liberalii continua discutiile despre o alianta politica si un protocol de colaborare între cele doua partide. A fost discutat si modelul vechi de alianta politica facut de Victor Ponta si Crin Antonescu, vechiul USL.

Conform surselor citate, PSD si PNL nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, ci fiecare formatiune va avea candidati, în marea majoritate a cazurilor, pe functiile pe care le detine deja, restul unde USR sau PMP au functii publice urmând sa fie împartite si sa candideze fie PSD, fie PNL în functie de negocierile punctuale.

De asemenea candidatul la prezidentiale ar putea fi stabilit dupa alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca si premierul sa fie dat de partidul care nu va detine candidatura pentru functia de Presedinte al României.

În joc este sfera de influenta

Sursele HotNews.ro precizeaza ca negocierile nu s-au încheiat si s-ar putea prelungi si zilele urmatoare.

De mentionat este ca PNL nu doreste sa cedeze candidatura la prezidentiale. De partea cealalta, Marcel Ciolacu nu poate veni în fata partidului fara functia mult râvnita de presedinte al tarii. Reamintim ca liderii Coalitiei PSD-PNL îsi negociaza sfera de influenta la nivel local si încearca sa contureze o strategie comuna privind calendarul alegerilor din 2024. Astfel, PSD si PNL discuta zilele acestea în cerc restrâns despre împartirea candidaturilor la nivel local pe primarii si Consilii Judetene.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Citește toată știrea

Europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale, iar parlamentarele cu prezidenţialele
Publicitate