Publicitate

Proiectele noilor legi ale Educatiei propun o mai simpla accedere în meseria de profesor, foarte probabil si pe fondul unui deficit important de dascali.
În Proiectul de lege ce vizeaza Învatamântul preuniversitar, la capitolul dedicat formarii cadrelor didactice, exista articole care vorbesc despre condtiile în care se intra în profesie:

Art. 127
(1) Studentii si absolventii de învatamânt superior care opteaza pentru cariera didactica au obligatia sa absolve cursurile unui masterat didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogica de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.
(2) Prin exceptie, pot opta pentru cariera didactica si absolventi ai învatamântului superior care nu au parcurs formarea initiala prevazuta la alin.(1), sub conditia sustinerii si promovarii unei probe suplimentare de examinare a cunostintelor teoretice de pedagogie pentru debutul în stagiatura didactica, organizat de CNFDCD la nivelul structurilor teritoriale.

Simplu spus, prin punctul 2 se ofera posibilitatea de a ajunge la catedra absolventilor de facultate care nu au un masterat didiactic. E nevoie doar de un curs de psihopedagogie pe care numeroase facultati îl ofera studentilor cel mai adesea ca un curs optional.

Se anuleaza întreg procesul de formare

Profesorul universitar Ovidiu Pânisoara spune ca, astfel „se anuleaza întreg procesul de formare si se vulnerabilizeaza din start profesia didactica. O profesie care se poate face fara pregatire pedagogica initiala, doar dupa o examinare a cunostintelor teoretice de pedagogie”.

El spune ca „avem aici de-a face cu o dezvoltare a calitatii profesorilor sau lucrurile stau exact pe dos? Sa ne gândim altfel: daca medicul chirurg v-ar spune ca nu a facut Facultatea de Medicina, dar a dat un examen din medicina, v-ati lasa viata în mâinile lui? Sau un arhitect care va construieste casa? Sau un… De ce profesia didactica este mai putin valoroasa ca toate aceste profesii în ochii decidentilor? De ce poti doar sa dai un examen si sa ajungi profesor fara sa ai în spate ani de studiu?”, se întreaba profesorul Pânisoara profesor doctor, Director al Departamentului de Formare a Profesorilor, si conducator de doctorat.

Serban Iosifescu, doctor în Stiintele Educatiei la Universitatea Bucuresti spune ca aceasta exceptie poate fi astfel explicata: „cunostintele teoretice detinute, te pot face profesor: este ca si cum ai considera ca daca stii anatomie poti deveni, automat, medic si daca ai citit, sa zicem, 100 de carti poti deveni critic literar”.

Mai mult, pe newsweek

Citește toată știrea

Excepția care poate aduce la catedră „pile și neamuri”. Explicație oficială: Meseria nu e ofertantă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate