Publicitate

Primaria va împrumuta de la BCR suma necesara achizitiei de combustibil pentru încalzirea orasului în sezonul rece. Potrivit informatiilor ZDI, un contract în acest sens a fost semnat înca de la începutul saptamânii trecute, dar Primaria a confirmat abia ieri parafarea acordului.
La procedura a mai participat Banca Transilvania. Municipalitatea ieseana a ales si negociat oferta BCR în mai putin de doua saptamâni de la organizarea licitatiei. În prezent, institutia are la dispozitie o linie de creditare de pâna la 200 milioane lei – banii vor fi folositi exclusiv pentru achizitia de combustibil aferent sezonului de iarna 2023-2024, iar împrumutul trebuie returnat în 5 ani.

„Dobânda aplicabila creditului este ROBOR la 3 luni la care se adauga o marja de 0,39- pe an, marja care ramâne fixa pe toata perioada de creditare”, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvânt al Primariei, Sebastian Buraga.

El a adaugat ca, în baza ipotezelor de lucru prezentate si a ofertei BCR, a rezultat un cost estimativ al împrumutului de circa 37 milioane lei, suma ce reprezinta dobânda estimativa aferenta creditului. Initial, Primaria estima un cost total al creditului de 52 milioane lei. „Pentru acest credit, banca nu percepe comisioane”, a explicat Sebastian Buraga.

Oficialul municipalitatii a confirmat ca acordul cu BCR a fost semnat în data de 14 noiembrie, astfel ca municipalitatea poate efectua deja trageri din finantarea rambursabila.

Fondurile vor fi utilizate pentru achizitia de gaze naturale, în conditiile în care, iarna aceasta, CET Holboca (care functioneaza pe carbune) nu va fi pornita. Astfel, Primaria se va baza doar pe centrala de termoficare din Tudor Vladimirescu. Printr-o astfel de masura, municipalitatea vrea, printre altele, sa evite plata certificatelor verzi (solicitate UE pentru poluarea aferenta arderii carbunelui), ale caror costuri ajung la câteva zeci de milioane de euro.

În prezent, conform datelor Primariei, la sistemul de termoficare sunt bransate 22.706 apartamente. Acestora li se adauga: 176 agenti economici, 48 de institutii publice, 72 de scoli cu 106 cladiri aferente (91- din reteaua preuniversitara), 9 spitale si o parte din cladirile universitatilor de stat.

În context, amintim ca BCR va acorda si Consiliului Judetean (CJ) Iasi un credit, dar cu o valoare mai mica: aproape 50 milioane lei. Cu acesti bani, CJ va asigura necesarul de costuri pentru finalizarea lucrarilor la drumul Iasi – Suceava. 

Citește toată știrea

Exclusiv: Primăria va împrumuta 200 de milioane lei de la BCR. Dobânzile sunt estimate la 37 de milioane
Publicitate