Publicitate

Saptamâna 39, ziua 270 de razboi

Lunea, pe la 9 jumate, îl au invitat pe psihologul Radu Leca. Azi a vorbit despre „populari”, în sensul acela pe care-l stim din filmele americane. Si m-a cam zgâriat pe creier felul simplist în care i-a descris pe „populari”, anume exclusiv prin ai prezenta la gramada drept indivizi traumatizati înca din copilarie (lipsa de atentie din partea parintilor etc.), asa ca, acum, maturi fiind, fac tot ce pot ca sa fie bagati în seama, sa devina, adica, „populari”, inclusiv lucruri reprobabile, fiind considerati, deci nocivi dpdv social!

Pai, nu zic ca nu exista genul acesta de oameni, dar nu cumva exista si persoane populare pe bune, gratie faptului ca sunt carismatici, cu umorul la purtator, destepti fara sa trebuiasca sa se dea destepti?!?

O ascultatoare de la Sf. Gheorghe, apropo de Ziua Mondiala a Salutului, a deplâns faptul ca „Buna!” e o salutare neterminata si, din pacate, ar fi fost preluata „si de ardeleni”! Mda, ce sa zic, s-au stricat, care va sa zica, si ardelenii astia – auzi, sa spuna „Buna!” în loc de „Buna dimineata!”, „Buna ziua!” ori „Buna seara!”

În ce ma priveste, poftim, spun si eu adesea doar „Buna!”, dar, ce-i drept, doar când cel pe care-l salut mie cunoscut. Si mi se pare firesc asa.

Saptamâna 39, ziua 271 de razboi

Sa vedeti chestie: am luat eu de pe la Sibiu si câteva ziare germane, iar în Karpatenrundschau (care apare joia ca supliment al ADZ – Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien) am mereu placerea sa gasesc si doua integrame faine marca Ovidiu Sperlea! De data asta (KR din 17.11.22), în centrul atentiei s-a aflat brasoveanul Guido Gräser (1879-1958), un personaj pitoresc, prezentat într-o mica poveste însotitoare. Si ce aflu din a doua integrama? Ca pe finalul vietii, si-a petrecut adesea vremea într-un local din München care ar exista bine mersi si azi: rezolvând integrama, am aflat, desigur, numele localului – „Klein Bukarest”!

Saptamâna 39, ziua 272 de razboi

Paradoxul congenialitatii: Si doi prosti pot fi congeniali!

Alex Lancuzov, omul cu stirile rutiere, pomeneste de un transport agabaritic, iar eu exclam, iar, în sinea mea: mama, ce-mi mai place cum suna cuvântul asta! Agabaritic!

Seara. Suna un ascultator la RRA. „Buna seara, domnule Johann! Am onoarea sa va salut!”

Ei?

De când n-am mai auzit expresia asta.

Saptamâna 39, ziua 273 de razboi

Nu mai stiu în ce context mi-am amintit de zicerea unui fotbalist german, de un haz aparte, care, citez din memorie, suna cam asa: „Vom Feeling her hatte ich ein gutes Gefühl!” Cum ar veni, din punct de vedere al feelingului, am avut un sentiment bun!

Care-i cea mai buna natie de pe glob? Imaginatia, oameni buni!

Saptamâna 40, ziua 274 de razboi

Pescuita tot de la RRA: „… mi-am luat un câine de paza si mi l-au furat…”. Ha? Chiar asa, chiar asta a spus omul? Oricum, suna tare de tot.

Saptamâna 40, ziua 275 de razboi

Mor când îi mai aud pe unii (la tv, la radio) vorbind de „oameni de bine” – credeam ca sintagma e iremediabil compromisa înca din anii 1990, pe când „oamenii de bine” erau îndeobste votantii lui Iliescu. Dar, de, generatiile mai tinere…

Constatare: un soarece, am descoperit, mi-a ros cablul de la mouse! Bine ca s-a oprit înainte sa mi-l strice.

Saptamâna 40, ziua 276 de razboi

Se anunta meciurile de la Mondialu’ din Qatar. Cica azi ne asteapta „superduelurile” dintre Tunisia si Australia, dintre Polonia si Arabia Saudita! Bai, ati înnebunit? Câteva ore mai târziu, cineva a (fost) coborât cu picioarele pe pamânt si nu s-a mai vorbit de „superdueluri”.

Saptamâna 40, ziua 277 de razboi

Iaca, azi urmeaza, da, un superduel la fotbal, între Germania si Spania. Hai România!

 

Michael Astner este poet, traducator si publicist

Citește toată știrea

(Fă)Râme de realitate IV
Publicitate