Publicitate

Numarul femeilor care lucreaza în structurile institutiilor de forta din Iasi a crescut în ultimii ani. În Politie, colegii de sex masculin vad diferit acest lucru, mai ales ca sunt multe activitati care presupun folosirea fortei pentru a “clarifica” unele situatii, de exemplu în cazurile patrulelor stradale, de ordine publica. În armata, lucrurile sunt si mai complexe, deoarece este folosita forta bruta, unde femeile nu exceleaza. Ce spun angajatii din armata si cei din Politie despre aceste aspecte?
“Ce te faci daca esti trimis în patrula si trebuie sa faci fata la o situatie în care un grup de indivizi se bat? Si daca sar la tine, la bataie, atunci când vrei sa aplanezi situatia? Este de preferat sa ai lânga tine un coleg barbat”, este de parere Gabriel Gîrneata, presedintele Sindicatului Politistilor Sidepol.

Iasi versus media nationala

Acesta explica faptul ca numarul femeilor din politia din România a urcat destul de mult, peste media europeana. “Media europeana a femeilor din politie este undeva la 12-, în timp ce în România este undeva la 24-. Este dublu. Dar ele fac treaba buna, în afara de domeniul interventiilor, unde este un mediu violent”, a explicat sindicalistul.

La Iasi, numarul de femei care lucreaza în Inspectoratul Judetean de Politie este la fel, adica dublul nivelului european, undeva la circa 23- din personal. “La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi sunt încadrati în total 1.359 politisti, dintre care 316 sunt femei. Din cele 316 femei, 72 fac parte din corpul ofiterilor, cu patru functii de conducere, iar 244 fac parte din corpul agentilor, cu trei functii de conducere”, ne-au precizat reprezentantii IPJ Iasi.

“Atâtea femei si nu are cine sa faca o cafea”

Si la Iasi, parerile sunt împartite. De exemplu, numerosi politisti sunt de parere ca multe politiste iau salarii degeaba, lucrând în birouri. “Sunt prea multe politiste care stau în birouri, mai ales la administrativ, în sediul Inspectoratului. Ar trebui sa fie mutate la strada, politistul trebuie sa stea în teren”, ne-a spus un sef din Politie, care însa a preferat sa ramâna anonim. Seful cel mare al IPJ Iasi, chestorul Costel Gîtlan, nu este de acord cu astfel de opinii ale subordonatilor. “Femeile muncesc cot la cot cu barbatii, evident nu în toate activitatile. Dar fac treaba buna la contabilitate, si altele”, spune el. “Totusi, cu atâtea femei, nu are cine sa faca o cafea în sediul Politie”, ne-a spus, glumind, în urma cu mai mult timp si în alt context, seful Politiei iesene.

Acesta are ca secretar un barbat, deoarece functia nu este ocupata. Totusi, jurnalistii au mers deseori pe teren împreuna cu politia rutiera. Parerea jurnalistilor a fost ca politistele se descurcau mai bine pe teren decât barbatii: acestea opreau mai multe masini pentru a le verifica, fiind adesea mai eficiente, vorbeau mai politicos cu soferii, iar amenzile “curgeau gârla”. În timp ce barbatii politistii stateau prea mult la completarea proceselor verbale si erau mustruluiti mereu de sef, care îi împingea de la spate ca scapau masini “printre degete” în actiune.

Cum stau lucrurile în Armata

În armata, lucrurile sunt mai “brute”: femeile nu prea au ce cauta la instructie: ele sunt puse la treaba în sediul administrativ. La Iasi, în cadrul Brigazii 15 Mecanizata “Podu Înalt” activeaza pe functii de conducere si executie aproximativ 10- personal feminin. Numarul exact al acestora este tinut secret, deoarece, explica comandantii, razboiul se afla lânga granita României. Totusi, dintre cei 12 comandanti ai garnizoanei Iasi care s-au succedat de la Revolutie pâna în prezent, niciunul nu a fost femeie, ceea ce înseamna ca sefia în armata este considerata, totusi, “treaba de barbat”.

“Marea unitate din Copou, pâna în anul 1994, a functionat sub denumirea de Regimentul 15 Mecanizat “Razboieni”, iar dupa 1994 a început transformarea sa în Brigada 15 Mecanizata “Podu Înalt”. Din anul 1994 si pâna în prezent, marea unitatea ieseana a avut 12 comandanti. De subliniat este faptul ca unitatea din Iasi functioneaza în subordinea diviziei 4 Infanteriei “Gemina” subordonata Statului Major al Fortelor Terestre, iar în trecut s-a numit Regimentul 15 Dorobanti”, ne-au transmis reprezentantii Brigazii, ocolind elegant sa ne ofere vreun numar concret de cadre.

Citește toată știrea

Femeile din Poliţia ieşeană, dublu ca procent faţă de media UE. Avantaj sau dezavantaj? Liderul Sidepol: “La bătaie vreau bărbat lângă mine”
Publicitate