Publicitate

UBS Group s-a oferit sa cumpere Credit Suisse pentru pâna la 1 miliard de dolari, guvernul elvetian intentionând sa schimbe legile tarii pentru a ocoli votul actionarilor asupra tranzactiei, a informat duminica Financial Times, citând surse apropiate discutiilor, transmite Reuters.
Credit Suisse si UBS au refuzat sa comenteze, iar guvernul elvetian nu a raspuns imediat unei cereri de comentarii. Autoritatile s-au straduit sa salveze banca cu o istorie de 167 de ani, care se numara printre cei mai mari administratori de avere din lume, înainte ca pietele financiare sa se redeschida luni.

Fiind una dintre cele 30 de banci cu importanta sistemica la nivel mondial, prabusirea Credit Suisse s-ar raspândi în întregul sistem financiar. Financial Times scrie ca acordul, în totalitate în actiuni, ar urma sa fie semnat duminica.

Citând persoane familiare cu chestiunea, Financial Times spune ca o oferta a fost facuta duminica dimineata la pretul de 0,25 franci elvetieni (0,27 dolari) pentru o actiune Credit Suisse, cu mult sub pretul de închidere de vineri, de 1,86 franci elvetieni, si aproape sterge actionarii existenti ai bancii.

UBS a insistat, de asemenea, asupra unei ”modificari adverse semnificative”, care anuleaza tranzactia în cazul în care spread-urile de nerambursare a creditelor cresc cu 1 punct procentual sau mai mult, a adaugat articolul. Cu toate acestea, FT a remarcat ca situatia se misca rapid si nu exista nicio garantie ca termenii vor ramâne aceleasi sau ca se va ajunge la o întelegere.

O persoana care cunoaste discutiile de mai devreme a declarat pentru Reuters ca UBS a cerut garantii de 6 miliarde de dolari de la guvernul elvetian, ca parte a unei posibile achizitii a rivalului sau.

Garantiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidarii unor parti din Credit Suisse si potentialele costuri pentru litigii, au declarat doua persoane pentru Reuters.

O sursa a avertizat anterior ca discutiile întâmpina obstacole semnificative si ca 10.000 de locuri de munca ar putea fi eliminate daca cele doua banci se combina.

Asociatia angajatilor bancilor din Elvetia a cerut duminica crearea imediata a unui grup de lucru care sa se ocupe de riscul pentru locurile de munca.

Negocierile frenetice din weekend cu privire la viitorul Credit Suisse urmeaza unei saptamâni brutale pentru actiunile bancare si eforturilor din Europa si Statele Unite de a sustine sectorul dupa prabusirea bancilor americane Silicon Valley Bank si Signature Bank.

Administratia presedintelui american Joe Biden a luat masuri pentru a sustine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrala elvetiana a împrumutat 53 de miliarde de dolari Credit Suisse pentru a-si stabiliza bilantul. UBS a fost supusa presiuni din partea autoritatilor elvetiene sa preia rivalul sau local, pentru a tine criza sub control, au spus doua persoane care cunosc problema.

Planul ar putea duce la separarea diviziei elvetiane a Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a relatat ca discutiile de preluare puneau sub semnul întrebarii planurile de a-si retrage banca de investitii sub brandul First Boston.

Autoritatile americane lucreaza cu omologii lor elvetieni pentru a ajuta la intermediarea unei tranzactii, a scris Bloomberg, în timp ce Sky News a spus ca Banca Angliei le-a indicat omologilor internationali si UBS ca va sprijini preluarea propusa a Credit Suisse, care considera Marea Britanie drept o piata cheie.

 

 

 

Citește toată știrea

Financial Times susţine că UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru până la 1 miliard de dolari
Publicitate