Philipp Fuhrmann se întoarce acasa. Atât fondatorul “Fabricii de vise” de la Miroslava, cât si alte sapte persoane inculpate în acelasi dosar, au contestat sentinta prin care, la sfârsitul lunii septembrie, judecatorii i-au trimis în arest preventiv. Potrivit anchetatorilor, inculpatii ar fi constituit un grup infractional organizat, “având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea si alte operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive”. Totusi, Fuhrmann nu si-a recâstigat pe deplin libertatea: prin sentinta de ieri, judecatorii l-au trimis din arest preventiv în arest la domiciliu, pâna pe la jumatatea lunii decembrie.
De data aceasta, magistratii ieseni au admis contestatiile celor opt inculpati si le-au analizat, iar la final instanta a decis: „Înlocuieste masura arestarii preventive luata fata de inculpatii Bogatu Iulian-Ionut, Toma Costel-Bogdan, Ciuca George Madalin, Loghin Mihnea-Leonard, Olarasu Constantin, Iftime Alexandra, Zonda Radu si Fuhrmann Philipp, (…) pronuntata de completul de judecatori de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Iasi la data de 27.09.2023 (…) cu masura arestului la domiciliu pentru o durata de 27 de zile, începând de azi 21.11.2023 si pâna la data de 17.12.2023”.
“Nu e tocmai o victorie, dar e un semn ca lucrurile încep sa se aseze pentru clientul meu, dupa o perioada în care toate planurile vietii sale au fost perturbate, în mod nejustificat”, a comentat Olivian Morosanu, aparatorul lui Philipp Fuhrmann.
Pe durata arestului la domiciliu, Philipp Fuhrmann va trebui sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta si nu va putea parasi imobilul în care locuieste decât pentru prezentarea în fata organelor judiciare, la chemarea acestora. Totusi, se mai specifica în solutia judecatorilor Curtii de Apel, “în cazuri urgente, pentru motive întemeiate, inculpatul poate parasi imobilul, fara permisiunea judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, pe durata de timp strict necesara, informând imediat despre aceasta organul de politie desemnat cu supravegherea sa si organul judiciar în fata caruia se afla cauza”.
Amintim ca pe 19 septembrie, în cadrul dosarului “Fabrica de vise”, au fost efectuate peste 120 de perchezitii, la Iasi si alte 23 de judete, la gruparea specializata în operatiuni cu dispozitive de vapat si dulciuri, susceptibile de a avea efecte psihoactive.
“S-a retinut ca începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controleaza doua societati comerciale de pe raza judetului Iasi, au constituit un grup infractional organizat. În acest context acestia produc si comercializeaza dispozitive electronice de vapat si produse de tip „edibles” (jeleuri, prajituri, drajeuri etc) cunoscând ca au în compozitie substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigatiilor substantele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P si în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit ca în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infractional au produs în vederea comercializarii peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care contineau substante care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natura a pune în pericol viata persoanelor care le consuma”, s-a mai precizat atunci în comunicat.
Procurorii au sustinut ca „Fabrica de vise” din Miroslava avea cinci depozite în tara, iar în afacere ar fi fost investite cinci milioane de euro, din care peste un milion de euro ar fi costat numai aparatura de productie.
“Daca statul roman percepe taxe si accize pe vape-urile care contin substante susceptibile ca ar produce efecte psiho-active, cum poate fi producerea si comercializarea vape-urilor activitate infractionala?”, a argumentat, pentru Fuhrmann, avocatul Olivian Morosanu.