Publicitate

Fostii politisti sunt nemultumiti de faptul ca au fost obligati temporar sa plateasca impozit la pensii. Pe rolul instantelor iesene au ajuns numeroase dosare în care Casa Sectoriala de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne apare ca pârât. Reclamantii cer, în esenta, acelasi lucru: dobânzi si actualizari cu inflatia la banii de care au fost lipsiti timp de un an de zile.
La sfârsitul anului 2021, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare. Printre altele, era eliminata scutirea totala de contributii de asigurari sociale e sanatate si impozit pe venit a pensiilor. Astfel, pensiile mari erau supuse contributiei la asigurarile de sanatate într-o cota de 10- pentru partea care depasea suma de 4.000 de lei. În plus, dupa scaderea acestei contributii, partea care depasea suma de 2.000 de lei era supusa impozitului pe venit.

Masura fiscala a fost de scurta durata. Pensiile mari au fost impozitate doar timp de un an. În decembrie anul trecut, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale prevederile ordonantei de urgenta referitoare la impozitarea pensiilor. Ca urmare, la începutul acestui an, o noua ordonanta stabilea restituirea sumelor încasate. Banii urmau sa fie înapoiati pensionarilor afectati în perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024. A fost prea târziu pentru a stavili valul de procese, pornit spre sfârsitul anului trecut.

Printre cei nemultumiti de impozitarea veniturilor dupa retragerea din activitate s-au numarat si Costel si Mariana S., pensionati în 2016, respectiv 2006, conform legii pensiilor militare de stat. În actiunea depusa la Tribunal pe 30 decembrie anul trecut, ei au cerut restituirea sumelor retinute lunar din pensii, actualizate cu coeficientul de inflatie pentru 2022, la care sa se aplice si dobânda legala penalizatoare, egala cu dobânda de referinta a Bancii Nationale, plus 4 puncte procentuale. Acestia au invocat faptul ca, printr-o serie de decizii ale Curtii Constitutionale, s-a stabilit ca restrângerea unor drepturi, cum este si cel la pensie, se poate face doar prin lege, nu printr-o ordonanta de urgenta. În plus, prin impunerea contributiei la asigurarile de sanatate doar pentru o parte a pensionarilor, cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei, se crea o discriminare. Prin lege, pensionarii beneficiaza de serviciile sistemului sanitar national în mod gratuit.

Faptul ca statul a început deja sa returneze banii încasati din pensii pe parcursul anului trecut a fost invocat în instanta de reprezentantii Casei de Pensii a MAI. Pe fond, ei au aratat ca nu se putea vorbi de o discriminare. Constitutia garanteaza dreptul la pensie, dar nu si cuantumul acesteia. Legiuitorul are prerogativa de a modifica criteriile de acordare, modul de calcul si cuantumul valoric. „Egalitatea nu înseamna uniformitate, iar situatiile diferite sub aspect obiectiv si rezonabil impun diferente de tratament juridic”, au aratat acestia.

Argumentele prezentate de reprezentantii Casei de Pensii a MAI nu i-au convins pe magistratii Tribunalului. Acestia au respins cererea petentilor de returnare a banilor, întrucât ea ramasese fara obiect dupa ce Guvernul decisese deja acest lucru. În schimb, judecatorii au acceptat ideea ca statul era dator pensionarilor MAI pentru banii „împrumutati” fortat timp de un an. „Desi s-a dispus restituirea acestor sume (a contributiilor, n.r.), prejudiciul material se pastreaza în privinta accesoriilor la aceste sume, constând în contravaloarea indicelui de inflatie si a dobânzii legale în conditiile în care noul act normativ nu prevede si o asemenea obligatie în sarcina debitorului”, au aratat magistratii. Ca urmare, statul era obligat sa plateasca dobânda penalizatoare. De asemenea, el era obligat si sa actualizeze banii returnati cu rata inflatiei, drept compensatie. Sentinta nu este definitiva, ea fiind contestata de Casa de Pensii a MAI. Dosarul a intrat pe rolul Curtii de Apel, aceasta instanta urmând sa stabileasca primul termen de judecata.

Citește toată știrea

Foştii poliţişti cu pensii grase vor primi şi dobânzi la sumele reţinute şi înapoiate de stat
Publicitate