Publicitate

Gerhard Schroeder, fost cancelar german si prieten al lui Vladimir Putin, a declarat ca presedintele rus îsi doreste o ”solutie negociata” la razboiul din Ucraina si ca acordul privind transporturile de cereale ar putea reprezenta un pas înainte, relateaza The Guardian.
”Vestea buna este ca Kremlinul doreste o solutie negociata”, a declarat Schroeder pentru cotidianului saptamânal Stern si RTL/ntv. El a adaugat ca a avut o întrevedere, saptamâna trecuta, la Moscova, cu Putin. ”Un prim succes este acordul pentru cereale, e posibil sa poata fi extins încet spre o încetare a focului”, a subliniat Schroeder.

Fostul cancelar german a spus ca solutii la probleme cruciale precum cea a Crimeei ar putea fi gasite în timp, ”poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kong-ului, ci în timpul generatiei viitoare”.

El a precizat ca o alternativa la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armata, precum în cazul Austriei.

Viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte aprige, este, însa, mai complicat, a continuat Schroeder. ”Va trebui gasita o solutie bazata pe modelul cantonal elvetian”, a mai spus el, adaugând ca ar trebui sa se verifice daca Putin se va întoarce la o ”linie de contact” antebelic într-o încetare a focului.

Schroeder, cancelar din 1998 pâna în 2005, a criticat razboiul din Ucraina, dar a refuzat sa îl condamne pe liderul rus, pe care îl numeste înca un prieten apropiat. Din ce în ce mai mult ironizat în Germania pentru atitudinea sa pro-rusa, Schroeder a fost privat de dreptul sau la un birou finantat din fonduri publice.

Rusia si Ucraina au încheiat luna trecuta un acord în vederea deblocarii exporturilor de cereale din porturile Marii Negre, iar prima nava care transporta cereale ucrainene pe pietele mondiale de la începutului invaziei Moscovei în februarie a ajuns în Turcia în cursul noptii.

 

 

 

Citește toată știrea

Fostul cancelar Gerhard Schroeder, plătit de ruşi, declară că Putin vrea o ”soluţie negociată” la războiul din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate