Publicitate

Fostul premier britanic David Cameron intra în Guvernul lui Rishi Sunak ca ministru de Externe, în locul lui James Cleverly, relateaza BBC News. 
James Cleverly o înlocuieste în functie de ministru de Interne pe Suella Braverman, demisa luni dimineata, dupa ce a scris un articol controversat în cotidianul The Times în care critica gestionarea manifestatiilor propalestiniene de catre politia britanica. Suella Braverman a ignorat solicitarea Guvernului de a efectua anumite modificari în acest articol, dezvaluie BBC.

Jeremy Hunt ramâne ministru al Finantelor. James Cleverly a plecat de la Downing Street dupa ce a fost numit în locul lui Suella Braverman. Partidul Laburist, aflat în opozitie, a trecut la atac imediat.

”În urma cu câteva saptamâni, Rishi Sunak spunea ca David Cameron face parte dintr-un statu qou ratat. Acum îl aduce înapoi ca pe colacul sau de salvare”, reactioneaza coordonatorul campaniei nationale a Partidului Laburist Pat McFadden.

”Acest lucru pune capat pretentiei demne de râs a premierului ca ofera o schimbare dupa 13 ani de esec al Tories (Partidul Conservator”, ataca el.

”Nimic nu spune ca schimbarii si viitorului le plac David Cameron”, scrie pe X deputata laburista Jess Phillips. ”E ca si cum ar vrea ca poporul sa le cânte «atio avut 13 ani!»”, adauga ea.

”Este o onoare sa fiu numit ministru de Interne. Obiecticvul este clar. Treaba mea este sa-i tin pe oamenii din aceasta tara în siguranta”, este prima declaratie fostului sef al diplomatiei britanice în noua sa functie.

Premierul britanic Rishi Sunak a destituit-o luni pe Suella Braverman din functia de ministru de Interne, care se afla într-o pozitie fragila dupa de a criticat politia, în cadrul unei remanieri, odata cu apropierea alegerilor legislative de anul viitor, relateaza AFP.

”Azi (luni), @RishiSunak îsi consolideaza echipa guvernamentala pentru a pune în aplicare decizii pe termen lung pentru un viitor mai bun”, a anuntat pe X Partidul Conservator, aflat la putere.

James Cleverly, în vârsta de 54 de ani, a fost numit ministru de Interne în locul lui Suella Braverman. El a fost numit la conducerea diplomatiei britanice de catre premierul efemer Liz Truss în septembrie 2022, iar apoi a fost mentinut în functie de catre Rishi Sunak.

James Cleverly, un ales din Essex, în estul Angliei, din 2015, era putin cunoscut la acea vreme pe scena politica britanica. El a devenit vizibil dupa ce s-a mobilizat atât în Razboiul din Ucraina, cât si în Razboiul Israel-Hamas, multiplicându-si vizitele în Orientul Mijlociu în ultimele saptamâni.

Aceasta remaniere era asteptata de mai multe saptamâni, în contextul în care premierul Rishi Sunak, care se afla la Downing Street de un pic peste un an, încearca sa se pregateasca de alegerile legislative prevpzute în 2024 sau cel mai târziu în 2025.

Partidul Conservator, care se afla la putere de 14 ani, este puternic devansat în sondaje de catre Partidul Laburist.

POLEMICI

Evenimentele s-au preciptat saptamâna trecuta, când ministrul de Interne Suella Braverman a criticat Politia din Londra într-un editorial, în cotidianul The Times, reprosându-i ca a autorizat un mars propalestinian care a avut loc sâmbata. Acest articol nu a primit unda verde a Downing Street, contrar regulilor obisnuite.

Aceste declaratii ale lui Suella Braverman au fost considerate drept o aducere atingere la adresa independentei operationale a politiei. Ele au avut loc în urma unei serii de polemici provocate, în ultimele luni, de catre acest ministru în vârsta de 43 de ani, cu vederi foarte de dreapta.

Ea a catalogat sosirea refugiatilor drept o ”invazie”, a avertizat cu privire la un ”uragan” de migranti, iar mai recent a apreciat ca persoanele fara adapost dorm în corturi potrivit unui ”mod de viata ales”.

Demiterea acestei figuri a aripii drepte a majoritatii conservatoare – care lanseaza bucuroasa în ”razboiae” culturale -, risca sa provoace consecinte în Partidul Conservator si sa consolideze disensiuni, în contextul în care deputati care o sustin au amenintat sa demizioneze în cazul în care este data afara din Guvern.

 

Citește toată știrea

Fostul premier britanic David Cameron intră în Guvernul Sunak ca ministru de Externe
Publicitate