Publicitate

Ziarul de Iasi v-a tinut la curent în ultima perioada despre fractura aparuta în rândul iesenilor în ceea ce priveste Politehnica Iasi. De o parte este galeria veche, care a sustinut echipa ani buni, pe banii ei. Suparati ca actuala conducere a luat o decizie neinspirata în vara, renuntând la apreciata emblema a gruparii de traditie, Politehnica 1945, în loc fiind pusa o sigla etichetata a fi urâta de foarte multe voci, „Baietii veseli” din Peluza Nord au renuntat în acest sezon la a mai încuraja actuala formatie, aparuta în 2010 dupa mutarea Tricolorului Breaza în Copou. Ultrasii au anuntat ca vor reveni lânga echipa din Copou doar daca vor aparea actiuni concrete pentru recuperarea marcii si palmaresului Poli 1945.
În paralel, a aparut o initiativa a unor alti ieseni, care promit intrare gratuita si deplasari gratuite celor care intra într-o noua galerie. Între cele doua factiuni au aparut mai multe contre si acuze.

În acest peisaj, mai exista un grup de suporteri vechi, autointitulati „purisanii”, grupati în Asociatia Suporterilor Socios Iasi. Desi sustin protestul Peluzei Nord, cei din Socios actioneaza diferit în ceea ce priveste echipa actuala: liderul lor, Catalin Alexandru, a anuntat, de mai multi ani, ca nu va mai calca pe stadionul din Copou pâna ce palmaresul Politehnicii 1945 nu va fi recuperat, în timp ce alti membri, desi sustin ideea învierii traditiei, vin la meciuri, la tribuna B. Acolo unde afiseaza, de pilda, steaguri cu siglele vechi ale clubului sau cu jucatori reprezentativi ai Iasului.

Au „îmbracat” fetele de la CS Politehnica

Socios Iasi nu se limiteaza doar la fotbal, ci sprijina si alte echipe locale si sportivi, inclusiv material. „În asociatia noastra mai suntem acum 13 membri. Din banii nostri, ai prietenilor nostri si ai unor sufletisti, de-a lungul anilor am avut mai multe actiuni în folosul sportului local. Am reusit sa cumparam echipamente pentru echipele feminine de tenis de masa si de rugby de la CS Politehnica, am sprijinit fetele de la baschet sau sportivi care aveau nevoie de bani pentru diferite tratamente medicale. Am reusit chiar sa dam si prime, pe care le-am acordat fetelor de la tenis de masa, când au promovat” povesteste Alexandru.

40 de scoli dotate cu materiale sportive

Poate cea mai de impact actiune a Socios Iasi este campania „Mingi în scoli”, care a fost demarata în 2017. Liderul asociatiei a oferit detalii. „În urma unei discutii între membri am ajuns la concluzia ca cel mai important lucru pe care-l putem face, în afara sustinerii echipelor locale, este sa încurajam copiii sa faca sport. De aceea, ne-am decis sa mergem în scolile gimnaziale, unde sunt mari probleme legate de orele de educatie fizica, pentru a dona materiale sportive si a încuraja elevii sa faca miscare” a spus suporterul, care a adaugat: „În sase ani am fost cu actiunea noastra în peste 40 de scoli din municipiul Iasi si din judet. Am ajuns chiar si în Republica Moldova, la Orhei. Bucuria pe care o vedeam în ochii copiilor carora le-am dus mingi de fotbal, volei, handbal, baschet sau rugby, palete de tenis de masa si alte materiale sportive a fost nepretuita”.

Cum pot fi ajutati suporterii

Catalin Alexandru, care vrea sa deschida si un Muzeu al Sportului Iesean, el având circa 4.000 de produse locale (tricouri de joc ale unor sportivi, bilete si programe de meciuri etc.), culese din diferite discipline sportive, a tinut sa precizeze ca FC Politehnica a fost alaturi de actiunile Socios o perioada: „Vreau sa multumesc tuturor celor care ne-au sprijinit de-a lungul timpului, în special fostului capitan al lui Poli, Ciprian Paraschiv. De ani buni, Ciprian ne sprijina din plin în actiunile noastre, iar când a fost presedinte la Poli i-a convins si pe unii fotbalisti sa ni se alature, copiii fiind extrem de emotionati când primeau daruri de la idolii lor”. În preajma sarbatorilor de iarna, Asociatia Suporterilor Socios Iasi va face o noua actiune de donare de materiale sportive catre o scoala din judetul Iasi, care urmeaza a fi stabilita.

Persoanele care vor sa sprijine initiativa îi pot contacta pe suporteri pe pagina de facebook a Socios Iasi sau pot dona bani în contul asociatiei, RO80BTRLRONCRT0399916801, deschis la Banca Transilvania.

 

 

Citește toată știrea

FOTBAL – Radiografia galeriilor Politehnicii. Suporteri adevăraţi: Socios Iaşi face donaţii către elevii şi sportivii ieşeni
Publicitate