Daca vreti sa evadati din oras la sfârsit de saptamâna, puteti sa va simtisi ca în Delta în doar o jumatate de ora.
La doar 25 de kilometri de Iasi, iubitorii de natura salbatica vor gasi un loc cu totul special numit Delta Moldovei. Datorita acumularii a mai multor râuri din zona în lacul Jijia, comuna Movileni se bucura acum de un adevarat paradis care este desemnat arie protejata de interes comunitar prin Ordinul Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, scrie pe pagina de Facebook a Deltei Moldovei.
Potrivit prezentarii, în zona sunt numeroase habitate precum râuri cu maluri namoloase, pajisti si mlastini, lacuri naturale, comunitati de liziera cu ieburi înalte, pajisi cu altitudine joasa si multe terenuri umede si nisipoase. Aici, de-a lungul a peste 40 de ani, atât în zona terestra, cât si în cea acvatica, si-au gasit adapost peste 20.000 de specii de animale, pesti si pasari, zona fiind unul dintre cele mai importante teritorii de cuibarit din bazinul românesc al Prutului.
Înca de la începutul lui aprilie, îsi fac aparitia lebedele de vara si cormoranii, care se apuca de construit si reparat cuiburi, urmate apoi de alte zeci de specii. În luna mai, majoritatea clocitoarelor depun ponta, astfel încât tot vazduhul rasuna de trilurile pasarilor. Habitatele acestora difera de la specie la specie, cuiburi gasindu-se peste tot, de la cele asezate pe ramurile arborilor si pâna la cele construite pe apa. Printre speciile pe care le puteti admira în Delta Moldovei mai enumaram rata rosie, lisita, lopatarul, diferite tipuri de stârc (pitic, galben, rosu, de noapte), egreta (mica, mare), chirighita, berze, pescarusi, plus multe altele. Migratia de toamna are loc destul de târziu si lent, asa ca pasarile pot fi admirate o perioada destul de generoasa de timp.
În zona piscicola predomina crapul, carasul, sângerul si novacul, iar în zonele umede se gasesc diferite specii de broaste, soparle, serpi s.a. Mamiferele preponderente în zona Deltei Moldovei sunt rozatoarele: iepurii, hârciogii, sobolanii si soarecii, însa se gasesc cu usurinta si vulpi, hermeline, mistreti, caprioare, vidre si câte si mai câte, mai scrie în prezentarea zonei.
Daca vreti sa ramâneti peste noapte în mijlocul naturii va puteti caza la Complexul Delta Moldovei unde va asteapta camere spatioase dotate modern.
Cum va puteti petrece timpul liber:
Plimbari cu barca/caiac
În minidelta din LargaJijia traieste singura colonie de lopatari din tara, în afara de cea din Delta Dunarii. Tot aici se afla si una dintre cele mai mari colonii de stârci din România.
Cine se încumeta sa faca o plimbare cu barca pe luciul celor 50 de helestee din Larga Jijia poate asista la un spectacol fascinant, mai ales atunci când sutele de pasari îsi iau zborul.
Pretul pentru a închiria o barca sau un caiac pentru o ora este de 30 de lei
Pescuit
Larga Jijia este si cel mai cunoscut paradis al pescarilor din zona. Fara sa tinem cont de povestile de pe malul baltii, ci doar de poze si filme, capturile sunt impresionante, peste 20 de kilograme.
Pescarii care vor sa-si întinda undita în Delta Moldovei pot prinde un crap topless de Jijia, care nu se gaseste nicaieri în tara, este creatia noastra si a unui colectiv de cercetare.
Pretul pentru o zi de pescuit costa între 70 si 90 de lei
Plimbari în natura
Delta Moldovei este un loc ideal pentru pasarile de apa si limicole, aici aflându-se si cea mai mare colonie de stârci, lopatari si egrete din Moldova. În plus, în zona poti vedea aproape toate speciile de pasari existente si în Delta Dunarii, dar într-un numar mai mic de exemplare.
În Delta Moldovei traiesc si vidre, vulpi, mistreti si caprioare, de aceea veti putea explora doar o parte din acest colt de rai pentru a evita orice întâlnire neplacuta cu animalele salbatice si care sunt considerate periculoase.