Publicitate

​Un site de internet folosit de escroci pentru a sustrage sume masive si a obtine acces la conturi bancare a fost închis în urma unei operatiuni internationale, au anuntat joi Scotland Yard si Europol, transmite AFP, citat de Agerpres.
Prejudiciul total pe plan global depaseste 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), a precizat Europol, agentia Uniunii Europene pentru cooperare politieneasca. Au fost retinuti 142 de suspecti.

La operatiunea internationala lansata de Marea Britanie au participat serviciile de politie din mai multe tari ale UE, dar si din Australia, SUA, Canada si Ucraina.

Este vorba de cea mai importanta operatiune de lupta împotriva fraudei desfasurata vreodata de politia britanica, a notat Scotland Yard.

Doar în Marea Britanie au fost arestate peste 100 de persoane, în principal pentru frauda. Între acestea se numara si presupusul initiator al site-ului iSpoof, Teejai Fletcher, în vârsta de 34 de ani, care a si fost inculpat si plasat în arest preventiv.

Alti suspecti identificati în Marea Britanie le-au fost semnalati serviciilor de ancheta din Tarile de Jos, Australia, Franta si Irlanda.

Numarul potentialelor victime se ridica la peste 200.000, prejudiciul mediu semnalat fiind estimat la 10.000 de lire sterline (11.600 euro), la un total declarat de 48 de milioane de lire (55 de milioane de euro) în Regatul Unit.

Site-ul iSpoof le permitea raufacatorilor sa se dea drept reprezentanti ai unor mari banci, afisând numere de telefon demne de încredere pentru a sustrage, prin telefon sau SMS, bani sau coduri de acces la conturi.

În decurs de un an, pâna în august a.c., fusesera efectuate în total 10 milioane de apeluri, dintre care circa 40- catre SUA si o treime catre Marea Britanie.

Escrocii care utilizau site-ul plateau pentru aceste servicii, în moneda virtuala bitcoin, sume echivalente între 150 si 5000 de lire sterline.

A fost o operatiune vasta, realizata în coordonare cu Europol, agentia judiciara europeana Eurojust si cu FBI.

Au fost închise mai multe servere aflate în Tarile de Jos si în Ucraina.

Citește toată știrea

Fraudă online de peste 115 milioane de euro: Un site web folosit pentru a sustrage sume de bani, închis după o operaţiune internaţională. Sute de arestări
Publicitate