Publicitate

Protestele au continuat duminica în Iran, iar #MahsaAmini a devenit unul dintre cele mai folosite hashtag-uri pe Twitter în persana, în contextul furiei iranienilor în legatura cu moartea unei tinere femei aflate în arestul politiei moravurilor, responsabila cu aplicarea regulilor stricte privind portul de hijab, potrivit Reuters si AFP.
Masha Amini, în vârsta de 22 de ani, a murit vineri dupa ce a intrat în coma în urma arestarii sale la Teheran la începutul saptamânii, un caz care a adus în atentie drepturile femeilor în Iran. Politia a respins suspiciunile de pe social media conform carora femeia a fost batuta, spunând ca ei i s-a facut rau în timp ce astepta împreuna cu alte femei închise. Presedintele Ebrahim Raissi a cerut deschiderea unei anchete.

Sute de protestatari s-au adunat duminica în jurul Universitatii din Teheran strigând ‘Femeie, viata, libertate’, conform unor înregistrari video postate online. Reuters precizeaza ca nu a putut verifica videourile. Conform sharia, legea islamica, femeile sunt obligate sa îsi acopere parul si sa poarte haine lungi si largi. Cele care încalca aceste reguli risca oprobiul public, amenzi si chiar arestul. Însa, în ultimele luni, activistii le-au cerut femeilor sa îsi îndeparteze valul, în ciuda reprimarii dure de catre regim a „comportamentului imoral”.

Hashtag-ul în persana #MahsaAmini a ajuns duminica la 1,63 de milioane de mentionari pe Twitter. Numerosi cineasti, artisti si personalitati sportive, politice si religioase si-au exprimat nemultumirea pe retelele de socializare.

Masha Amini era din Kurdistan, unde au avut loc de asemenea proteste sâmbata, inclusiv la funeraliile din orasul sau natal, Saqez. Garzile Revolutionare din Iran au reprimat mereu tulburarile din rândul minoritatii kurde.

Politia a dispersat demonstratiile de la Saqez, iar în unele videouri postate online se vede cel putin un barbat ranit la cap.

 

Citește toată știrea

Furie în Iran după moartea unei femei arestate pe baza regulilor stricte privind hijabul (VIDEO)
Publicitate