Publicitate

Rezultatele preliminare ale unui nou studiu la care au participat peste 6.000 de adulti au aratat ca genele legate de gust pot juca un rol în determinarea alegerilor alimentare si ar putea, la rândul lor, sa influenteze sanatatea cardiometabolica.
Acesta este unul dintre primele studii care examineaza modul în care genetica legata de perceptia pentru toate cele cinci gusturi – dulce, sarat, acru, amar si umami, adica cel savuros, care vine de la nucleotide si glutamati – este asociata cu consumul de grupuri de alimente si cu factorii de risc cardiometabolic.

„Stim ca gustul este unul dintre factorii fundamentali care determina ceea ce alegem sa mâncam si, prin extensie, calitatea dietei noastre”, a declarat Julie E. Gervis, doctoranda în cadrul Laboratorului de Nutritie Cardiovasculara de la Centrul de Cercetare a Nutritiei Umane Jean Mayer USDA pentru Îmbatrânire de la Universitatea Tufts. „Luarea în considerare a perceptiei gustului ar putea contribui la eficientizarea îndrumarii personalizate în materie de nutritie prin identificarea factorilor care determina alegerile alimentare proaste si prin sprijinirea oamenilor sa învete cum sa minimizeze influenta acestora”.

Care sunt cele cinci gusturi de baza?

„Cei mai multi oameni probabil ca nu stiu de ce fac anumite alegeri alimentare. Aceasta abordare ar putea sa le ofere îndrumari care le-ar permite sa dobândeasca mai mult control”, a spus Gervis.

Desi studiile anterioare au analizat factorii genetici legati de gusturi unice în anumite grupuri de persoane, acest nou studiu este unic prin faptul ca a examinat toate cele cinci gusturi de baza pe un esantion larg de adulti din SUA. De asemenea, este primul care evalueaza daca variantele genetice responsabile de perceptia gustului sunt asociate cu consumul anumitor grupuri de alimente si cu factorii de risc cardiometabolic.

Pentru a face acest lucru, cercetatorii au folosit date din studii anterioare de asociere la nivel de genom pentru a identifica variantele genetice asociate cu fiecare dintre cele cinci gusturi de baza. Ei au folosit aceste informatii pentru a dezvolta o noua masura cunoscuta sub numele de „scor poligenic al gustului”, care ofera o singura estimare a efectului cumulativ al mai multor variante genetice asupra perceptiei pentru un anumit gust. Un scor poligenic mai mare pentru gustul amar, de exemplu, înseamna ca o persoana are o predispozitie genetica mai mare de a percepe gusturile amare.

Cercetatorii au analizat apoi scorurile pentru gust, calitatea dietei si factorii de risc cardiometabolic pentru 6.230 de adulti din cadrul Framingham Heart Study. Factorii de risc au inclus circumferinta taliei, tensiunea arteriala si glucoza plasmatica, precum si concentratiile de trigliceride si colesterol HDL.

„Cei mai multi oameni nu stiu de ce fac anumite alegeri alimentare”

În general, analiza a identificat anumite asocieri între genele legate de gust cu grupurile de alimente si factorii de risc cardiometabolic. Datele au aratat ca genele legate de gusturile amar si umami ar putea juca un rol deosebit în calitatea dietei, influentând alegerile alimentare, în timp ce genele legate de dulce pareau a fi mai importante pentru sanatatea cardiometabolica.

Cercetatorii au observat, de asemenea, ca a avea un scor poligenic mai mare al gustului umami a fost asociat cu un consum mai mic de legume, în special de legume rosii si portocalii, si ca a avea un scor poligenic mai mare al gustului dulce tindea sa fie asociat cu concentratii mai mici de trigliceride.

„Cu toate acestea, rezultatele noastre sugereaza importanta analizarii mai multor gusturi si grupuri de alimente atunci când se investigheaza factorii determinanti ai comportamentelor alimentare”, a declarat Gervis. „În continuare, va fi important sa încercam sa reproducem aceste constatari în diferite grupuri de persoane, astfel încât sa putem întelege imaginea de ansamblu si sa determinam mai bine cum sa folosim aceste informatii pentru a concepe sfaturi dietetice personalizate”.

 

Citește toată știrea

Genele ar putea fi „vinovate“ de poftele noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate