Publicitate

Germania a cerut celorlalte state membre Schengen sa accepte România si Bulgaria în spatiul de libera circulatie. „Bulgaria si România au muncit din greu în acest sens. Iar acum este rândul tarilor din spatiul Schengen sa se tina de cuvânt si sa accepte cele doua tari”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la o conferinta de presa comuna cu omoloaga ei din Bulgaria, Maria Gabriel, sustinuta la Berlin, transmite agentia Mediapool, citata de Rador Radio România.
Aderarea României la zona de libera circulatie este sistata doar de Austria, în timp ce Tarile de Jos au rezerve si cu privire la Bulgaria. Scopul ambelor tari este sa intre în Schengen pâna la sfârsitul anului, dar pâna acum nu exista semnale ca acest lucru se poate întâmpla.

„Multumesc Germaniei pentru sprijinul sau fara echivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fara alte amânari. Germania este aliatul nostru de încredere si partener de lunga durata, iar sprijinul sau pentru Schengen în acest moment cheie este esential”, a spus Maria Gabriel. Ea a subliniat ca lupta împotriva migratiei ilegale ramâne o prioritate cheie pentru Bulgaria, iar tara „sprijina eforturile pentru a stabili un sistem de migratie si azil eficiente, echitabile si functionale în cadrul UE”. Austria îsi conditioneaza dreptul de veto asupra celor doua tari balcanice de necesitatea unei reforme cuprinzatoare a Schengen, asupra careia nu exista în prezent un acord. Spre deosebire de Bulgaria, guvernantii români si-au înasprit tonul la adresa Vienei, având în vedere diverse masuri împotriva pozitiei acesteia. Premierul Marcel Ciolacu a sugerat chiar ca Austria ar trebui sa ia în considerare parasirea Schengen, iar PPE ar trebui sa excluda partidul cancelarului austriac Karl Nehammer. În afara de asta, România a pus pe masa si posibilitatea ca Bulgaria si România sa fie separate în drumul lor catre Schengen. Annalena Baerbock a vorbit si de sprijinul oferit Ucrainei de catre Bulgaria. „Ma bucur sa subliniez ca solidaritatea nu este doar un cuvânt pentru Bulgaria si ca tara ofera asistenta Ucrainei”, a subliniat ministrul german. Ea a adaugat ca Bulgaria se numara printre tarile care continua sa mentina functionarea coridorului ucrainean de export de cereale, împreuna cu Grecia si România.

Mai mult, pe g4media

Citește toată știrea

Germania cere tuturor statelor membre UE să permită aderarea Bulgariei și României în Schengen
Publicitate