Publicitate

În România exista aproape 24.000 de detinuti închisi în penitenciare, dintre care 1.072 sunt femei, reprezentând sub 5- din total, iar dintre acestea mai mult de jumatate au copii acasa, a declarat, vineri, ministrul Justitiei, Alina Gorghiu.
Ea a pledat ca aceste femei sa fie sprijinite pentru a mentine legaturile strânse cu familiile lor.

„Vorbim de aproape 24.000 de detinuti, mai exact 23.688, si vreau sa stiti împartirea. Avem în sistemul penitenciar si 1.072 de femei, care executa pedeapsa în sistemul penitenciar. Avem un singur penitenciar dedicat exclusiv pentru femei, la Târgsor. Femeile reprezinta sub 5- din populatia din penitenciar, asta înseamna ca noi suntem mai domoale în societate, mai putin patimase si vreau sa vorbesc despre femei pentru ca despre femei lumea nu vorbeste atât cât despre barbati. O sa va spun ca 762 dintre aceste femei din penitenciar au copii si o sa va dau niste cifre, ca sa întelegeti cât este de important sa le acordam si lor atentie. 216 femei au un copil; 231 – doi copii; 142 de femei – trei copii; 60 – patru copii; 37 – cinci copii, 28 – sase copii; 22 – sapte copii, 12 – opt copii, sase femei au noua copii, doua femei au 10 copii, patru femei au 11 copii, o femeie are 12 copii, iar o detinuta are 14 copii”, a afirmat Gorghiu.

Ea a participat la Penitenciarul din Timisoara la un eveniment prilejuit de împlinirea a 10 ani de functionare a Programului „O zi cu tata”, program de reeducare cu cel mai puternic impact la nivel de sistem penitenciar, derulat de Asociatia Barbatilor Crestini.

„Da, o sa am nevoie si acolo de sprijinul dumneavoastra, si de al Bisericii, pentru ca acolo unde statul nu reuseste sa le faca pe toate trebuie sa stie sa spuna ca are nevoie de suport. Aceste femei cu un numar atât de mare de copii trebuie sa fie sprijinite si nu atât pentru ele, cât pentru acei copii, care sunt singuri într-o societate, care nu întotdeauna este cea mai prietenoasa si cea mai primitoare si cea mai integranta”, a transmis ministrul.

În opinia sa, sistemul penitenciar trebuie sa le asigure acestor femei programe psihosociale, parentale si de educare în viata conjugala.

„Ca femeie si mama, înteleg nevoia acestor femei private de libertate de a mentine legaturi strânse cu familiile si copiii lor si sunt atenta ca sistemul penitenciar din Romania sa raspunda acestei nevoi si sa ofere programe psihosociale, parentale si de educare în viata conjugala. Recent, am participat la o conferinta organizata de asociatia Salvati Copiii si ANP, în care s-a discutat mult despre nevoile actuale ale femeilor încarcerate si ale copiilor lor, în încercarea de a crea cele mai bune programe care sa raspunda acestor nevoi si care, în final, sa fie în acord cu un sistem judiciar modern. Consider ca astazi si transmit cât mai des asta, ‘penitenciarul’ din România a depasit modelul institutiei izolate. A devenit un spatiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursa de idei adecvate pentru reeducarea eficienta a detinutilor”, a sustinut Alina Gorghiu. AGERPRES

Citește toată știrea

Gorghiu: Sub 5% dintre deţinuţi sunt femei; înseamnă că suntem mai domoale, mai puţin pătimaşe
Publicitate