Publicitate

Guvernul britanic a ridicat joi interdictia asupra fracturarii hidraulice, afirmând ca este nevoie de cresterea productiei interne de energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.
Premierul Lizz Truss a afirmat pe 8 septembrie, În primul sau discurs major, ca ridicarea interdictiei pentru extragerea ”rezervelor de sist uriase ale Marii Britanii… ar putea permite exploatarea gazelor chiar si în sase luni, acolo unde exista sprijin din partea autoritatilor locale”.

Interdictia a fost introdusa în noiembrie 2019, dupa mai multe cutremure si, în cele din urma, un cutremur cu magnitudinea de 2,9, a fost înregistrat în apropierea singurului loc de fracturare activ din Regatul Unit, în comitatul englez Lancashire.

Fracking-ul, sau fracturarea hidraulica, presupune injectarea de apa, substante chimice si nisip în crapaturile pamântului, la presiune ridicata, largindu-le pentru a permite extragerea petrolului sau, în cazul Regatului Unit, a gazului din formatiunile de sist.

Localnicii s-au îngrijorat, aproape 200 au raportat ca le-au fost avariate casele în urma cutremurului, si si-au facut cunoscute obiectiile cu voce tare.

În timp ce un cutremur sub magnitudinea 3 este considerat un cutremur mic si este relativ obisnuit, un raport guvernamental din 2019 a concluzionat ca era necesara interzicerea acestei practici, deoarece ”în prezent nu era posibil sa se prezica cu exactitate probabilitatea sau magnitudinea cutremurelor legate de operatiunile de fracturare”.

Dar Truss si noul ei ministrupentru Afaceri si Energie, Jacob Rees-Mogg, insista ca fracking-ul va juca un rol cheie în transformarea Marii Britanii într-un exportator net de energie pâna în 2040. De asemenea, vor sa creasca productia de petrol si gaze din Marea Nordului, anuntând joi o noua runda pentru atribuirea de licente pentru petrol si gaze, alaturi de utilizarea sporita a hidrogenului si energiei solare si eoliene offshore.

O analiza din 2020 realizata de Warwick Business School a estimat ca gazul fracturat ar putea reprezenta între 17- si 22- din consumul de energie al Regatului Unit între 2020 si 2050.

Cu toate acestea, conform London School of Economics, nu este clar cât de mult gaz de sist (gaz extras din formatiunile de sist) exista în Regatul Unit care este viabil din punct de vedere tehnic si economic de extras. Un studiu anterior a constatat ca operatiunile cu gaze de sist în sine ar contribui relativ putin la emisiile de gaze cu efect de sera.

Criticii sustin ca problema se refera, în schimb, la nevoia de a reduce dependenta Marii Britanii de gazele naturale în mod mai larg, care reprezinta în prezent aproximativ 40- consumul de energie din Regatul Unit si ca ar trebui sa se concentreze pe mentinerea combustibililor fosili poluanti în pamânt.

Grupuri de mediu precum Friends of the Earth citeaza, de asemenea, rapoarte care avertizeaza ca fracking-ul ar putea ”contamina” apele subterane din cauza substantelor chimice utilizate în proces; va creste zgomotul si industrializarea în zonele rurale linistite; foloseste cantitati mari de apa; si risca noi cutremure de frecventa si putere imprevizibile.

Citește toată știrea

Guvernul britanic a ridicat interdicţia asupra fracturării hidraulice, pentru a permite creşterea producţiei interne de energie
Publicitate