Publicitate

Guvernul elen ia în considerare planuri ce prevad o crestere substantiala a plafonului pentru cei eligibili sa participe la programul Golden Visa pentru obtinerea permiselor de rezidenta pe cinci ani, a anuntat vineri premierul Kyriakos Mitsotakis, informeaza publicatia Kathimerini.
Decizia ar face parte din masurile menite sa atenueze cresterea preturilor pe piata imobiliara elena. Raspunzând unei întrebari a liderului PASOK, Nikos Androulakis, privind escaladarea crizei locuintelor, premierul elen a indicat ca plafonul pentru programul Golden Visa în orase si în insule ar putea fi majorat la 800.000 euro. El a explicat ca plafonul de 250.000 euro va ramâne în vigoare în zonele unde nu se înregistreaza presiuni pe segmentul rezidential.

În plus, Guvernul va explora posibilitatea de a solicita persoanelor care achizitioneaza locuinte în cadrul programului Golden Visa sa încheie acorduri de leasing pe termen lung, a precizat Mitsotakis. Acesta a minimalizat influenta acestui program asupra preturilor de pe piata imobiliara elena

„Este convenabil sa dai vina pe un singur dusman pentru fiecare problema complexa”. Doar 7- din tranzactiile imobiliare din ultimii ani au avut legatura cu Golden Visa, sustine premierul elen. Investitiile straine în piata imobiliara elena, în special locuinte, au înregistrat un nivel ridicat record în 2022, iar datele publicate anul trecut de Banca Centrala a Greciei arata ca 1,97 miliarde de euro au intrat pe piata locala din strainatate, în 2022.

În 2004, când Atena a gazduit Jocurile Olimpice, investitiile straine în piata imobiliara elena nu au depasit 80,6 milioane de euro. Avansul din 2022 vine pe fondul redresarii economiei elene si a celei internationale, dupa ce pandemia a marcat revenirea investitorilor straini, o tendinta observata în special în semestrul doi din 2022.

Un rol decisiv l-a avut schimbarea anuntata în septembrie 2022 în programul Golden Visa pentru obtinerea permiselor de rezidenta, precum si relaxarea restrictiilor din China, care a permis revenirea în Grecia a investitorilor din statul asiatic. Si pretul relativ scazut este un motiv al majorarii investitiilor straine pe piata imobiliara elena. Principalele zone de interes pentru investitorii straini sunt centrul Atenei, suburbiile din sud, Pireu si destinatiile populare de vacanta. 

SURSA: Agerpres; SURSA FOTO: www.europarl.europa.eu

Citește toată știrea

Guvernul elen vrea să rezolve criza imobiliară cu ajutorul Golden Visa
Publicitate