Guvernul a stabilit procedurile de interventie ale autoritatilor în caz de cutremur pe baza datelor legate de riscul seismic în România.
Guvernul a adoptat recent Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de cutremur, document în care sunt prevazute atributiile institutiilor statului în caz de cutremur major. Regulamentul contine si o harta a zonelor în care se pot produce cutremure, precum si una a riscului seismic.
România, înconjurata de zone seismice
Zona seismica Vrancea, cu o seismicitate aflata la adâncimi intermediare, între 60 si 170 de kilometri, este de departe cea mai periculoasa afectând nu mai putin de doua treimi din teritoriul national, precum si o parte din Republica Moldova si Bulgaria.
Însa pe lânga Vrancea, exista nu mai putin de 13 surse seismice crustale (superficiale), care pot produce cutremure resimtite pe teritoriul national, chiar daca unele sunt în tari învecinate: Bulgaria, Serbia si Ungaria. Este vorba de Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeana, Falia Intramoesica, Depresiunea Transilvaniei, Danubiana, Gorj, zona Fagaras – Câmpulung Muscel, Crisana – Maramures, Sabla, Banat, Satu Mare, Portile de Fier, zona Dobrogei), distribuite potrivit hartii de mai jos.
Hazard seismic redus în judetele Transilvaniei si Olteniei
Pe baza acestor analize a rezultat o a doua harta care se refera la hazardul seismic si care arata ca judetele cele mai putin expuse sunt cele din centrul Transilvaniei: Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Bistrita si Salaj. Hazardul este redus si în judete precum Caras-Severin, Gorj, Mehedinti, Dolj, Bihor, Suceava, Mures sau Harghita.
Mai mult, pe fanatik.ro