Publicitate

Îmbatrânirea demografica a judetelor României, cu efecte multiple, atât în plan economic si social, lipsa fortei de munca si viitoarea criza a capacitatii de sustinere a platii pensiilor pentru cei care acum înca mai sunt în productie sunt tratate în cadrul unui studiu de catre doi cercetatori ai Universitatii Bucuresti.
Autorii, George Secareanu si Aurelian Giugal, au prezentat în Libertatea o sinteza a acestui studiu realizat pentru intervalul 1992-2022, cu o concluzie îngrijoratoare – ne confruntam cu un dezastru demografic, cu populatia vârstnica mai numeroasa decât cea tânara în 37 din cele 42 de judete.

La nivel national, valoarea indicelui de îmbatrânire demografica era în anul 1992 de 47,7, ajungând în anul 2007 sa fie de 93,4, iar în prezent, de 120.

În mod surprinzator, chiar daca se resimt si aici efectele migratiei, Iasi sta foarte bine la acest capitol, cu un indice de îmbatrânire demografica de 80,7, fiind depasit doar de Ilfov (74,5). Celelalte judete care mai au valori cât de cât bune sunt Vaslui (89,1) si Bistrita-Nasaud (95,7) – în rest, situatia este alarmanta, indicând o depopulare masiva si probleme care se vor resimti la nivel national. În urma cu 30 de ani, nu era nici un judet a carui valoare sa fie peste 100.

Daca în 1992 România era „verde”, cu exceptia a doua judete, 30 de ani mai târziu gasim o tara îmbatrânita, cu dor trei judete „verzi”.

Romania, 1992

România, 2022

Textul integral, pe libertatea.ro

Citește toată știrea

Iași, al doilea județ cel mai tânăr din țară. România, o țară bătrână, tot mai bătrână

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate