Publicitate

Patru asociatii civice cer Guvernului sa puna la dispozitie, în zona Moldovei, terenuri si hale pentru relocarea activitatilor de productie din Ucraina afectate de razboi, motivând ca o asemenea initiativa ar fi un semnal de sustinere si pentru guvernul si populatia Ucrainei, însa ar contribui si la dezvoltarea regiunii de est a României.
Miscarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreuna pentru A8, Reset si Asociatia PIN pentru Promovarea Tehnologiei si a Industriilor Creative fac un apel catre premierul Nicolae Ciuca sa ia în considerare „o initiativa administrativa care ar crea avantaje reciproce cu efect imediat asupra economiilor, industriilor si serviciilor din Ucraina, aflata sub agresiunea armatei ruse, si regiunea Moldovei din România”.

„Întrucât multe dintre capacitatile industriale si furnizoare de servicii ale Ucrainei au fost incapacitate, afectate sau chiar distruse de actiunile armate, punând în dificultate economica sau desfiintând activitatea a mii de firme ucrainene, va propunem activarea unei initiative de punere la dispozitie, pe teritoriul regiunii Moldova, aflata în proximitatea zonei de conflict, a capacitatilor industriale si logistice din judetele acestei regiuni pentru relocarea activitatilor de productie si de servicii mai sus mentionate”, se arata în apelul miscarilor civice.

Reprezentantii societatii civile sustin ca un prim pas ar fi inventarierea de urgenta de catre autoritatile judetelor Iasi, Suceava, Botosani, Bacau, Vaslui, Neamt, Galati si Vrancea a facilitatilor industriale nefolosite, în functiune sau care pot fi recapacitate cu minime investitii, dar si a capacitatilor neutilizate ale parcurilor tehnologice din judete.

Initiatorii acestui proiect mai arata ca este necesar un inventar al halelor industriale, al cladirilor functionale sau partial functionale aflate în proprietatea statului în judetele din regiune, a facilitatilor de cazare, dar si al cladirilor ce pot capata functiuni logistice.

Potrivit reprezentantilor miscarilor civice, un al doilea pas ar fi informarea Guvernului ucrainean, a Ministerului Economiei si Industriilor, a Camerelor de Comert din Ucraina, a Uniunilor Patronale în legatura cu aceasta deschidere si disponibilitate practica si urgenta, care ar putea reorienta, în viitorul scurt si mediu, capacitati economice ale Ucrainei catre vecinatatea imediata, regiunea Moldovei din România.

„O asemenea initiativa ar fi un semnal suplimentar de sustinere si pentru guvernul si populatia Ucrainei, si de interes pentru dezvoltarea regiunii estice a României, Moldova. Chiar si în vremuri de razboi, solidaritatea între vecini poate creste, iar economiile de granita se pot consolida”, se mai arata în apelul transmis premierului Nicolae Ciuca de catre reprezentantii celor patru miscari civice.

Citește toată știrea

Iaşi: Patru mişcări civice solicită Guvernului să pună la dispoziţie terenuri în judeţele Moldovei pentru relocarea firmelor din Ucraina afectate de război
Publicitate