Publicitate

„Am plecat pe 10 ianuarie în India si sunt profesoara de teatru la o scoala privata”. Ea este Teodora Medeleanu, studenta doctoranda la Universitatea Nationala de Arte „George Enescu”. Are o poveste fascinanta.

 
Teodora Medeleanu este studena la doctorat în anul I, iar în paralel lucreaza ca traducator freelancer, scrie critica literara la revista Timpul, si, în plus, tine cursuri de teatru. Nu însa oriunde, ci la o scoala de la peste 6.000 de kilometri distanta: în Mumbai, India.

„Indienii au o cultura mult mai vie decât a noastra. Ei au arta în vestimentatie, mâncare, arhitectura… Arta si sportul învie acum în India datorita unor schimbari politice. Tinerii sunt mult mai implicati. Ca mentalitate, ei sunt mult mai relaxati si mult mai ambitiosi. Toti de aici, pâna si copiii, vor sa faca ceva: sa iasa în evidenta, sa fie pe primul loc…”, ne povesteste Teodora.

Studenta observa ca la noul ei loc de munca se concentreaza mai mult pe dezvoltarea abilitatilor de “public speaking” si pe îmbunatatirea intonatiei si tonalitatii vocii copiilor, în timp ce la facultate se axa mai mult pe analiza textului în sine.

Ea constata ca industria teatrala din România prezinta dificultati pentru studentii de la regie, legate de instabilitatea bugetara si de oportunitatile limitate de a lucra cu regizori. Teodora îsi exprima preocuparile privind viabilitatea si perspectivele în cariera ei în acest domeniu.
„Competitia dintre teatre la Iasi, vorbind de National si de Ateneu, este foarte mare. Spectacolele putine, bugetul mic. Zona de teatru independent nu mai exista. Ideal ar fi sa avem un spatiu independent unde sa putem face tot felul de trasnai artistice si sa avem si un public specializat.”

Si totusi, cum poate un tânar absolvent al UNAGE sa-si construiasca o cariera în zona artistica? Teodora Medeleanu crede ca nu ar trebui sa depinzi de anumite finantari. „Un sfat pe care l-as da absolventilor este sa-si ia un job stabil care sa le permita sa plateasca chirie si sa strânga bani pe care sa-i poata investi într-un spectacol, sa nu depinda de niste finantari care depind de multe alte lucruri. În momentul în care ai banii si caietul de regie, te orientezi spre pe spatii care pot avea caracter teatral”, este sfatul ei.

Toate articolele din noua sectiune ZdI “Ziarul Studentesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studentesc” citeste AICI

Citește toată știrea

Iaşi vs Mumbai. Teodora, studenta la „Arte” care a plecat în India să predea teatru copiilor. „Arta învie acum acolo”
Publicitate