Publicitate

Judetul Iasi se bucura anul acesta de noua „decaristi” la examenul de Bacalaureat! Cei mai multi zecisti îi are anul acesta Colegiului National din Iasi, urmat de Colegiul „Mihai Eminescu” si Colegiul „Costache Negruzzi”, câte doi elevi. La Colegiul „Emil Racovita” si la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Pascani sunt câteva un decarist. Judetul Iasi: locul II în ierarhia nationala la rata de promovabilitate.
Antonia Ruxandra Badarau-Rata este una dintre elevele cu media 10 la examenul de Bacalaureat. Spune ca pregatirea pentru bacalaureat a fost una constanta si ca rezultatul a fost o recunoastere a muncii si a celor care au fost aproape de ea. „Am reusit totusi sa gasesc momente de relaxare, decisive probabil pentru acest rezultat.

Plimbarile, singura sau alaturi de prieteni, cititul si filmele au fost câteva dintre activitatile care mi-au permis sa ma eliberez de acest stres. Odihna suficienta a fost, de asemenea, esentiala”. Din toamna, tânara îsi doreste sa urmeze cursurile Facultatii de Drept, la Iasi.

Elena-Casiana Bobric este absolventa a Colegiului National Iasi. Tânara spune ca la limba si literatura româna, „cheia” învatarii eficiente a fost sistematizarea informatiilor.

„Dupa ce am citit toate textele propuse de programa scolara, am apelat la o varietate de tehnici de învatare: scheme, autoteste, tabele, pentru a sedimenta informatiile, dar este nevoie si de creativitate pentru a le înlantui cu succes pe foaie în conditiile stresante ale examenului. Pentru a obtine nota 10 la matematica este necesar, fara îndoiala, ca elevii sa aplice teoria si formulele rezolvând cât mai multe exercitii si probleme, sa faca rationamente si legaturi între toate cunostintele pe care le-au acumulat de-a lungul anilor, lucru pe care l-am facut si eu fara a simti nevoia meditatiilor.”, a explicat Elena.

În continuare, tânara vrea sa urmeze studiile la Universitatea de Medicina si Farmacie „G.T. Popa” din Iasi.

Elevul de 10 de la National, singurul care a sustinut Bacalaureatul Olimpicilor din judet

Anul acesta, Robert Ghetiu este olimpic la Chimie, dar de-a lungul timpului a mai avut astfel de rezultate si la fizica, stiintele pamântului si biologie. Acesta a sustinut, în urma cu o luna, examenul de Bacalaureat al Olimpicilor, acolo unde, dupa contestatii, a obtinut media 10. El a avut, la subiectul al III-lea, de ales între un roman al scriitorului George Calinescu si al lui Camil Petrescu.

Acesta a scris o analiza a romanului psihologic „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de razboi.” Robert este elev al Colegiului National si marturiseste ca pregatirea pentru examen a fost destul de simpla, la româna a învatat o saptamâna, iar la matematica a lucrat în dupa-amiaza de dupa proba la româna.

„Pot sa zic ca am fost foarte norocos, în special pentru profesorii mei. La româna, profesorul mi-a aratat ca literatura e parte din viata mea, din viata fiecaruia. La matematica, profesorul m-a învatat sa gândesc totul logic, dar si sa vad matematica în lucrurile de zi cu zi, precum cablurile de pe strazi. La chimie, profesoara mi-a aratat frumusetea din spatele complexului si mi-a demonstrat cum o stiinta care pare atât de rigida este cladita pe creativitate.”, explica Robert.

Robert va pleca în America la studii

Acesta spune ca obiectivului lui în ceea ce priveste facultatea este învete toate domeniile într-o maniera cât mai deschisa si sa încerce cât mai multe materii noi. „Dupa un liceu în care mi-au placut orele de româna si istorie la fel de mult precum cele de matematica ori chimie, nu mi-as putea imagina la facultate sa-mi aleg deja un singur domeniu, motiv pentru care am ales sa plec la facultate in America, unde pot sa-mi aleg mai târziu specializarea si unde pot sa strecor cursuri umaniste si la o specializare în stiinte naturale.”, marturiseste baiatul.

Vara aceasta va pleca alaturi de prietenii lui la festivalul de muzica Untold, deoarece primeste cu media de bacalaureat un bilet gratuit.

Negruzzi: o eleva de la profilul matematica-informatica si una la profilul filologie

Stefania Gall este eleva de 10 de la profilul matematica-informatica. De-a lungul anilor, aceasta a mers cu placere la scoala, si nu a vazut niciodata un efort în a învata sau de în a pregati, în fiecare zi, pentru orele de curs. „Mie mi-a placut viata de elev, cu tot ce presupune ea, obligatii, responsabilitati, competitie, dar si distractie.”, afirma tânara.

Subiectele de anul acesta i s-au parut usoare, dar spune ca nu se asteapta ca toata lumea sa le considere asa. Înca nu este sigura în ce oras va studia la facultate, dar stie sigur ca va merge la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei. „Sunt deja admisa la aceasta facultate în Bucuresti, dar urmeaza totusi sa ma decid daca voi pleca acolo sau voi aplica si în Iasi.”, spune ea.

Ioana-Roxana Popa este cea de-a doua negruzzista cu media 10. Ea afirma ca examenul de bacalaureat nu trebuie considerat un examen atât de greu.

„Consider ca bacalaureatul nu trebuie privit ca un obstacol pentru un licean, mai mult decât atât, acesta este un examen cu o dificultate medie spre usoara. Munca pentru acesta trebuie însotita de imperativul consecventei si chiar al pasiunii. În cazul meu, acesta a fost însotit de afinitatea mea pentru disciplinele filologice, lucru pe care l-am simtit înca din primii mei ani.”, explica Ioana.

Aceasta mai spune ca tot ce a învatat a determinat-o sa cunoasca societatea si lumea în care traieste. „Am împletit cei patru ani de scoala cu studiul unei limbi clasice, limba latina, care a reusit sa îmi coordoneze o parte dintre conceptiile pe care le am asupra lumii. Scopul cunoasterii mele a fost calauzit însasi de Humanitas. Pe acest lucru am încercat sa îl fac vizibil în toate lucrurile pe care le-am realizat.”, ne-a transmis în scris Ioana.

Si Colegiu Eminescu se bucura de doi decaristi

Ana-Maria Trandafirescu a reusit într-un an stresant sa îmbine învatatul cu pasiunile sale personale. Aceasta declara ca nu a permis ca Bacalaureatul sa devina un factor generator de stres, ci dimpotriva, a încercat sa gaseasca diverse modalitati pentru a se deconecta. De aceea, nu a exclus din viata personala activitati precum voluntariatul, sportul si lectura, care au ajutat-a sa-si mentina starea de echilibru interior.

Elena-Narcisa Dascalu este cea de-a doua eleva cu media 10 a Colegiului „Eminescu”. Spune ca subiectele de anul acesta au avut un nivel mediu si considera ca diferenta a fost realizata la limba si literatura româna. Din toamna îsi doreste sa devina studenta la Facultatea de Drept.

„Cred ca cel mai important lucru atunci când inveti este repetarea. Daca citesti eseurile, lectiile si execitiile o data pe saptamâna pâna la examen, niciun subiect nu este prea dificil.”, marturiseste Elena.

Mihaela Hudisteanu este singura eleva de 10 de la „Racovita”

Mihaela este pasionata de matematica dintodeauna. În timpul liceului a lucrat pentru Olimpiada Nationala de Matematica, fapt care i-a usurat pregatirea pentru probele de stiinte exacte, la matematica si informatica. Afirma ca în ultimele luni a acordat mai mult timp de pregatire pentru proba la limba si literatura româna. În continuare va studia la Facultatea de Informatica din Iasi.

„Vreau sa fiu foarte buna la ceva ce îmi place si sa reusesc sa îmbin pasiunea mea din liceu pentru matematica cu informatica, profitând de toate oportunitatile care îmi ies în cale. Cred ca voi urma un master în strainatate care sa îmi faciliteze drumul spre o cariera în cercetare.”, spune Miheaela.

Liceul Teoretic „Miron Costin” din Pascani: o decarista

Malina Harasim este singura eleva dinafara municipiului Iasi care a obtinut media 10 la examenul de bacalaureat. Aceasta declara ca în pregatirea pentru examen nu a apelat la pregatire suplimentara pentru biologie si matematica, dar acolo unde nu s-a simtit atât de sigura, adica la româna, a facut pregatire o data pe luna. „Ce m-a ajutat cel mai mult a fost organizarea materiei pe saptamâni, zile, chiar si un program zilnic cu ce am de facut, asa am putut sa recapitulez din timp si sa am si timp liber. A fost un an aglomerat, dar frumos, iar cu putina organizare am reusit sa ma si distrez destul de mult, în sensul în care nu am ratat nicio iesire în favoarea studiului.”, spune Malina.

În viitor îsi doreste sa ajunga judecator sau procuror, desi este constienta de toata munca pe care o va avea de realizat.

La nivelul judetului Iasi, au promovat 4.032 de candidati, dintr-un total de 4.937 de candidati prezenti. Dintre acestia, 3.909 de candidati provin din promotia curenta, iar 123 de candidati din promotiile anterioare. Rata cumulata de promovare este de 81,67-, în crestere fata de sesiunea iunie-iulie 2021 (77,96-) si peste media nationala (73,3-).

Pentru promotia curenta, rata de promovare este 85,42- (81,02- – sesiunea iunie-iulie 2021), iar pentru promotiile anterioare – 34,07- (30,02- – sesiunea iunie-iulie 2021). 

Citește toată știrea

Iată-i pe cei nouă elevi ieşeni cu media 10.00 la „Bac”! Ce planuri au? Surpriză plăcută: majoritatea rămân în ţară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate