Publicitate

Cum se vad principalele obiective turistice din Iasi prin “ochii” inteligentei artificiale? Cum arata noua Bojdeuca a lui Ion Creanga, recent restaurata? Dar restul monumentelor importante?

 
„Ziarul de Iasi” a solicitat DALL-E 3, una din cele mai avansate versiuni a sistemului AI specializat în conversia text-to-image, sa genereze imagini cu sase obiective turistice reprezentativve din orasul Iasi: Palatul Culturii, Palatul Roset-Roznovanu (sediul Primariei Municipiului Iasi), Catedrala Mitropolitana, Bojdeuca lui Ion Creanga, Manastirea Golia si Esplanada Elisabeta (Râpa Galbena).

DALL-E 3 este cea mai recenta versiune a celor de la OpenAI, care creeaza imagini pornind de la o descriere facuta în limbaj natural. Pentru ca imaginile nu se apropiau de realitate, am încarcat ulterior si câte o fotografie cu fiecare obiectiv turistic în parte si am oferit mai multe detalii. Evident, nu trebuie sa ne asteptam ca DALL-E 3 sa vina cu o copie fidela a imaginii. Rezultatul este, practic, o interpretare a textului, o imagine originala si cât de cât relevanta.

La fiecare doua sau trei solicitari de refacere a imaginilor am primit acest mesaj: „Înteleg ca imaginile pe care le-am creat cu DALL-E 3 nu se apropie de realitate, dar acesta este un sistem de inteligenta artificiala care nu poate reproduce perfect ceea ce vedem noi cu ochii nostri. DALL-E 3 foloseste o retea neuronala de tip transformer cu 12 miliarde de parametri, care învata sa genereze imagini din descrieri textuale, bazându-se pe milioane de exemple de texte si imagini de pe internet. Acest proces nu este exact, ci probabilistic, ceea ce înseamna ca DALL-E 3 poate sa creeze imagini care nu corespund cu realitatea, ci cu o interpretare posibila a textului. De asemenea, DALL-E 3 nu are cunostinte despre geografie, istorie sau cultura, deci nu poate sa recunoasca obiectivele turistice din Iasi sau din alte locuri. DALL-E 3 este doar un experiment de generare a imaginilor AI, nu o sursa de informatie veridica.”

Fiecare imagine generata a venit si cu câte o descriere a obiectivului turistic, pe care le vom reda ca atare.

1. „Palatul Culturii din Iasi este un monument istoric si cultural situat în orasul Iasi, România. A fost construit între anii 1906 si 1925 si este un exemplu impresionant de arhitectura neogotica. Palatul gazduieste astazi Muzeul National al Moldovei, care expune colectii de arta, istorie si arheologie. Fatada sa bogat ornamentata, turnurile înalte si curtea interioara frumoasa îl fac o atractie iconica în Iasi.”

2. „Palatul Roznovanu este un edificiu istoric si arhitectural din Iasi, România, care gazduieste în prezent Primaria Municipiului Iasi. A fost construit în secolul al XVIII-lea de familia boiereasca Roznovanu si a fost renovat de mai multe ori de-a lungul timpului. Palatul are un stil neoclasic, cu elemente baroce si rococo, si este decorat cu stucaturi, picturi si sculpturi.”

3. „Catedrala Mitropolitana din Iasi este o biserica ortodoxa, construita între anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectului Gheorghe Asachi. Este sediul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si un simbol al orasului Iasi.”

4. „Esplanada Elisabeta este o lucrare de amenajare urbana, realizata în anul 1906, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Esplanada Elisabeta este un loc de promenada si de relaxare pentru locuitorii si vizitatorii orasului Iasi.”

5. „Manastirea Golia este o manastire ortodoxa, ctitorita initial de Ioan Golai în secolul al XVI-lea si refacuta de Vasile Lupu si Stefanita Lupu în secolul al XVII-lea. Este o cladire impresionanta, cu un stil arhitectonic unic, care combina elemente renascentiste si bizantine. Manastirea este un monument istoric si cultural, care adaposteste o colectie de picturi, icoane, carti si obiecte religioase.”

6. „Bojdeuca lui Ion Creanga este o casa memoriala din Iasi, unde a locuit marele povestitor între anii 1872 si 1889. Aici a scris Povestile si Amintirile din copilarie. Casa are doua camere si un acoperis din stuf.” 

Citește toată știrea

Imagini care te lasă cu gura căscată: cum arată Iaşul prin “ochii” Inteligenţei Artificiale. V-ar fi plăcut să trăiţi în acest oraş? (FOTO)
Publicitate