Publicitate

De la adoptarea Legii Anastasia, respectiv din luna iulie si pâna în prezent, au avut loc cel putin zece accidente mortale produse de soferi bauti, drogati sau fara permis, a anuntat luni senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, care a promis ca va urmari cu atentie fiecare dintre aceste cazuri.
„În ciuda unei mediatizari uriase a acestui proiect pe tot parcursul dezbaterii din Parlament, în cele patru luni scurse de la intrarea în vigoare a legii si pâna astazi s-au produs cel putin 10 accidente mortale, comise de oameni care s-au urcat la volan bauti, drogati sau fara permis. Voi urmari cu atentie fiecare caz, voi face cunoscuta fiecare sentinta, pentru ca oamenii sa înteleaga ca pur si simplu nu se mai poate ca înainte”, a afirmat Cazanciuc, în timpul unei dezbateri, la Palatul Victoria, dedicata Legii Anastasia, care nu mai permite judecatorilor sa aplice pedepse cu suspendare în cazul soferilor care produc accidente mortale, fiind bauti, drogati sau fara permis.

Initiator al acestei legi, Robert Cazanciuc a spus ca a fost coplesit de amploarea difuzarii Legii Anastasia în presa, dupa ce a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis în luna iulie.

„Aceasta a aratat ca toata lumea astepta cumva sa se faca ceva. Oamenii se saturasera pur si simplu sa vada cum suntem ucisi pe strada de catre soferi bauti sau drogati, fara sa se întâmple nimic. Simpla publicare a legii în Monitorul Oficial nu este suficienta pentru ca ea sa aiba efectul scontat, pentru ca oamenii sa stie conduita de urmat, ce este permis, ce nu este permis si mai ales care sunt consecintele faptelor lor. Orice forma de popularizare a legii înseamna sansa de a salva o viata. Am învatat la Scoala de Drept ca, în vechime, se batea toba în piata publica pentru a face cunoscute legile. Astazi, cred ca putem sa fim mai creativi pentru a face cunoscute legile si de aceea am apelat la sprijinul dumneavoastra, pentru ca într-un efort comun sa gasim împreuna mijloacele smart pentru a spune tuturor mesajul Legii Anastasia: oameni buni nu va urcati la volan bauti. Nu-i lasati pe cei de lânga voi sa faca aceasta imprudenta, pentru ca vor ajunge la închisoare”, a declarat senatorul PSD.

În context, el a amintit ca, saptamâna viitoare, intra în dezbatere la Senat o alta initiativa prin care cei care sunt gasiti la volan sub influenta alcoolului sau drogurilor vor pierde dreptul de a mai conduce autoturisme timp de 10 ani de zile.

„Ni s-a spus ca este o masura extrem de dura. Nu, nu este o masura dura, pentru ca numai asa putem sa îi disciplinam pe oameni. Sunt câteva tari în Europa, patru sau cinci, care au mers si mai mult decât noi, o sa studiem si noi aceste bune exemple, pentru a vedea daca într-adevar putem confisca si masina celor care se urca la volan bauti sau drogati”, a afirmat Cazanciuc.

Legea Anastasia, intrata în vigoare în luna iulie, prevede ca soferii care se urca la volan sub influenta alcoolului sau a drogurilor ori fara permis de conducere si produc accidente mortale vor fi condamnati la închisoare cu executarea pedepsei. Legea a fost denumita în memoria Anastasiei, o fetita de 4 ani dintr-o comuna din judetul Iasi, care a murit în iunie 2022, dupa ce a fost lovita de o masina condusa de o soferita care nu avea permis de conducere. AGERPRES

Citește toată știrea

În 4 luni de la adoptarea Legii Anastasia, au avut loc 10 accidente mortale produse de şoferi băuţi şi drogaţi
Publicitate