Publicitate

Muzeul National al Literaturii Române din Iasi organizeaza expozitia „Experimente regizorale” la Colectia „Istoria teatrului românesc”, de la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou. Poate fi vizitata de marti pâna duminica, în intervalul orar 10:00-17:00, pâna pe 15 ianuarie 2023, la Muzeul „Mihai Eminescu”.
Expozitia aduce în fata vizitatorilor manuscrise, fotografii, programe, arta plastica si realizarile a trei personalitati marcante ale scenei Teatrului National de la Iasi: Ion Aurel Maican, Ion Sava si George Mihail Zamfirescu.

Pâna în anul 1928, pe scena Teatrului National din Iasi, directia de scena si regia spectacolelor erau realizate doar de actorii care îsi asumau acest demers. Odata cu angajarea lui Ion Aurel Maican si a lui Ion Sava, spectacolele de la Iasi erau unele dintre cele mai valoroase din teatrele românesti. Acestora li se alatura George Mihail Zamfirescu, iar acest trio exceptional, a realizat, dupa cum se noteaza în istoria teatrului, spectacole perfecte, explica organizatorii.

Regizorul Aurel Ion Maican a avut un rol esential în dezvoltarea teatrului românesc prin activitate scenica, demersuri teoretice si publicistice conectate la curentele europene din perioada interbelica.  Regizorul, scenograful, pictorul, caricaturistul si dramaturgul Ion Sava a fost angajat ca asistent de regie la Teatrul National din Iasi. George Mihail Zamfirescu a fost conducator de companii teatrale, poet, scriitor român, romancier si dramaturg, director de scena la Teatrul National din Iasi, unde a regizat 25 de piese. 

Citește toată știrea

În Parcul Copou, expoziţie despre regizori interbelici de la Teatrul Naţional din Iaşi
Publicitate