Publicitate

Opt birouri Greenpeace încep demersurile legale împotriva Comisiei Europene în contextul includerii gazului si a energiei nucleare în taxonomia UE, adica în lista de investitii sustenabile, anunta organizatia, precizând ca în ianuarie 2022, Comisia Europeana a decis sa adauge aceste tehnologii poluatoare în taxonomie, iar în iulie, Parlamentul European a esuat în a aduna suficiente voturi pentru a bloca acest plan, în ciuda opozitiei din partea cetatenilor UE, expertilor climatici, institutiilor financiare si organizatiilor de mediu. Actiunile Greenpeace sunt ciudate si cel mai probabil folosesc Rusiei în noul context energetic.
Pe 8 septembrie, Greenpeace Germania, Franta, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrala si de Est (din care face parte si Greenpeace România) si Greenpeace European Unit au transmis o cerere formala Comisiei, pentru revizuire interna. Greenpeace sustine ca includerea gazului fosil si a energiei nucleare în taxonomia UE contravine regulamentului taxonomiei, Legii Climatice Europene si obligatiilor UE derivate din Acordul climatic de la Paris din 2015.

Comisia poate sa revizuiasca si sa raspunda argumentelor Greenpeace pâna în februarie. Comisia poate sa confirme argumentele Greenpeace si sa retraga actul delegat complementar prin care gazul fosil si energia nucleara au fost adaugate în taxonomie. În caz contrar, Greenpeace va înainta cazul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

„Aceasta falsa eticheta verde este incompatibila cu legile UE de mediu si climatice. Gazul este una dintre principalele cauze ale haosului climatic si economic, iar în ceea ce priveste problema deseurilor radioactive nu exista înca o solutie, riscul accidentelor nucleare fiind prea mare pentru a fi ignorat. Mai mult, în aceasta iarna ne vom confrunta cu o criza energetica, iar cetatenii vor întâmpina dificultati cu plata facturilor la energie. E inacceptabil faptul ca aceiasi oameni care au cauzat criza climatica si criza energetica sunt acum aceiasi care profita de pe urma lor, în timp ce oamenii sufera. Comisia Europeana joaca si ea un rol si si-a murdarit mâinile clasificând gazul si energia nucleara drept verzi. Greenwashingul sectorului gazului fosil si energiei nucleare a fost motivat politic de la bun început, dar asta nu va ajuta Comisia Europeana în proces”, a declarat Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace EU pentru investitii financiare sustenabile.

Alin Tanase, campaigner pentru clima si energie, Greenpeace România, considera ca includerea gazului fosil si a energiei nucleare în taxonomia UE transmite un mesaj fundamental gresit în România, mai ales în contextul în care tara noastra are în plan dezvoltarea de noi capacitati pe gaz si nuclear.

”Aceste noi investitii nu pot fi considerate verzi si sustenabile si ne vor îndeparta si mai mult de la atingerea obiectivelor climatice asumate prin Acordul climatic de la Paris. Pentru a proteja clima si pentru a deveni cu adevarat independenta energetic, România trebuie sa renunte la solutiile false si sa se concentreze pe accelerarea investitiilor în sursele regenerabile de energie si masuri de eficienta energetica”, sustine el.

În opinia Greenpeace, clasificarea gazului drept o sursa de energie sustenabila neaga dovezi stiintifice climatice fundamentale. În prezent, gazul este cel mai mare emitator din sectorul energetic din Europa, iar Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a avertizat ca noi centrale pe gaz vor face de neatins obiectivele climatice asumate prin Acordul de la Paris.

”Energia nucleara produce deseuri radioactive periculoase si utilizeaza cantitati uriase de apa proaspata, cu un impact negativ devastator asupra biodiversitatii si naturii. Mai mult, durata de constructie nerezonabil de lunga (între 10 si 15 ani) si costurile din ce în ce mai mari asociate cu centralele nucleare dovedesc de ce nu putem considera energia nucleara drept o solutie viabila la criza climatica. E necesara o tranzitie energetica accelerata, bazata pe energie regenerabila si reducerea consumului de energie pentru a ameliora efectele crizei climatice si energetice, iar în acest sens, taxonomia ar trebui sa directioneze fonduri sustenabile doar catre acestea”, considera organizatia.

 

 

Citește toată știrea

În plină criză energetică, Greenpeace atacă Comisia Europeană în Justiţie din cauza folosirii gazului şi a energiei nucleare
Publicitate