Publicitate

În perioada în care sezonul virozelor respiratorii este mult mai „zgomotos” în rândul copiilor, comparativ cu anii anteriori, a mai aparut o problema: lipsesc antitermicele si antibioticele.

 
Anul acesta, virozele respiratorii au început sa se raspândeasca mult mai devreme comparativ cu anii anteriori si sunt mult mai agresive în rândul copiilor, în special cei de vârsta mai mica, sustin specialistii. Pe lânga aceasta particularitate a sezonului care a venit dupa doi ani de pandemie, medicii au observat ca nici nu se gasesc medicamentele necesare pentru tratament.

„Ne suna mamele copiilor si ne spun ca nu gasesc în farmacii antibiotice, nu este Augmentin, Klacid si nici Zinnat, lipsesc chiar si siropurile si medicamentele antitermice. Atunci ne cer sa le dam altceva, se pierde si foarte mult timp din aceasta cauza”, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie si pediatru iesean.

Cauzele disparitiei medicamentelor

La rândul lor, producatorii de medicamente spun ca lipsa antitermicelor si a antibioticelor pentru copii este influentata si de o lipsa generalizata care se observa, legata si de sezonul virozelor care anul acesta a început brusc si este mult mai agresiv fata de anii trecuti.

„Problema disparitiei medicamentelor de sezon agraveaza în plus problemele deja existente, fiind rezultatul unui mix de factori: un sezon foarte puternic de infectii acute ale cailor respiratorii, în special la copii, care a dus la scaderea sau chiar disparitia stocurilor de siropuri de antibiotice si de medicamente anti-febra (ibuprofen, paracetamol). În conditiile penuriilor de materii prime si materiale, producatorii nu pot fabrica cantitatile comandate astfel încât sunt obligati sa prioritizeze, producând sau aducând din import stocuri mai mici. La asta din pacate, se adauga si ratiuni economice, vor fi livrate medicamente catre tarile care au facut comenzi sau plati cu mult timp în avans”, a explicat Dragos Damian, director executiv Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Producatorii de medicamente mai spun ca un alt motiv ar putea fi si faptul ca oamenii si-au facut stocuri mai mari decât ar avea nevoie dupa ce au auzit ca sezonul de boli respiratorii va fi unul greu. „Trebuie spuse aceste lucruri: se prescriu si se elibereaza prea usor uneori medicamentele de sezon, ba chiar unele sunt procurate fara prescriptie si administrate pâna si fara sfatul medicului. Este un fenomen similar cu disparitia tabletelor de Paracetamol în 2020, în pandemie, pentru ca oamenii si-au facut stocuri, desi nu exista o problema de aprovizionare”, a completat directorul PRIMER.

Virozele îi afecteaza inclusiv pe sugari, copii de 4 – 6 luni cu bronsiolite

Medicii spun ca aceasta este si cea mai aglomerata perioada de pâna acum, fiind coplesiti de numarul mare de consultatii, din care o mare parte sunt copii cu diferite forme de viroze respiratorii. „În fiecare zi avem 40 de consultatii, desi platite sunt 24, dar nu îi putem trimite acasa. Sunt mult mai urâte virozele de acum decât cele obisnuite, avem copii care fac bronsiolite, bronsite cu caracter astmatic. Cei care au în casa un frate mai mare care frecventeaza o colectivitate, aproape toti se îmbolnavesc. Am copii de 4 – 6 luni care au facut bronsiolite, sunt afectati si cei care sunt mai mari, dar am avut chiar si adulti cu componenta aceasta astmatica. Nu stiu din ce cauza, poate si din cauza poluarii, umiditatii, cetii, toate la un loc fac ca si adultii sa aiba bronsite astmatice”, a explicat dr. Maria Daniil.

Medicul spune ca o explicatie pentru agresivitatea acestui val de viroze respiratorii ar putea fi faptul ca, timp de doi ani, când s-au respectat masurile de protectie, sistemul imunitar a fost „pus pe pauza”. „Acum sistemul imunitar reactioneaza mult mai greu dupa aceasta pauza. În plus, cred ca si virusii sunt mult mai agresivi. Pe lânga patologia respiratorie, sunt si copii cu probleme digestive: rotavirus, norovirus, adenovirus, le fac analize si vedem ca astea circula acum foarte mult”, a completat medicul iesean. 

 

Citește toată știrea

În timp ce virozele puternice îmbolnăvesc copiii pe capete, din farmaciile iesene lipsesc medicamentele
Publicitate