Licitatia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” a ajuns în etapa contestatiilor. Municipalitatea si-a atras o reclamatie la procedura dupa ce a schimbat câstigatorul licitatiei.
Din informatiile „Ziarul de Iasi”, în iulie 2023, firma Iasicon a fost înstiintata ca s-a clasat pe primul loc în clasamentul intermediar, în conditiile în care celelalte trei oferte ar fi fost declarate neconforme din punct de vedere tehnic. În mod normal, pasul urmator era de a stabili oficial câstigatorul, respectiv Iasicon, dupa parcurgerea unor formalitati. În schimb, Primaria s-a razgândit: a prelungit perioada de evaluare si a declarat câstigatoare o firma care, anterior, ar fi avut oferta neconforma.
Aceasta situatie rezulta din contestatia depusa de Iasicon la procedura, obtinuta de ZDI. Reprezentantii municipalitatii au evitat sa se pronunte punctual pe aspectele sesizate, dar au subliniat ca, potrivit legii, pot fi facute „reevaluari ale documentatiilor depuse” în cadrul unei licitatii. Litigiul va fi transat la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC).
Orice întârziere a licitatiei înseamna si o durata mai mare de implementare a proiectului: în cel mai optimist scenariu, lucrarile de reabilitare a Colegiului ar putea fi gata în prima parte a anului 2027 – contractul prevede un termen de executie de 36 de luni.
Pâna atunci, elevii unitatii vor urma cursurile la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” (program de dupa-amiaza), iar, la începutul anul viitor, vor fi relocati într-o scoala modulara care va fi amplasata în curtea Colegiului Pedagogic pe perioada lucrarile de restaurare a monumentului istoric.
Contractul are o valoare de aproape 70 milioane lei
Primaria a lansat licitatia în martie 2023, în perioada în care situatia de la Colegiul Pedagogic se acutizase: elevii au fost evacuati din cladire în urma unei decizii guvernamentale (imobilul are risc seismic ridicat), iar în fata Primariei a avut loc un protest fara precedent – elevi, parinti si profesori au reprosat municipalitatii cum a gestionat, de-a lungul timpului, situatia Colegiului.
La începutul lunii mai, a început evaluarea celor patru oferte depuse: Iasicon, Conest si doua asocieri conduse de Grup Constructii Est si, respectiv, Katar Conneg. Potrivit contestatiei Iasicon, pe 13 iulie, Primaria a informat aceasta firma ca „în urma finalizarii ofertelor financiare, oferta dvs. se situeaza în clasamentul intermediar pe primul loc”.
Câteva zile mai târziu, Iasicon a trimis Primariei o serie de documente justificative, un pas procedural necesar în cadrul licitatiei si care, în mod normal, ar fi trebuit sa aiba ca rezultat emiterea raportului de procedura cu stabilirea Iasicon drept câstigator. În schimb, asa cum sustine Iasicon în contestatie, Primaria nu a mai continuat în aceasta directie si a decis („fara nicio justificare”) prelungirea etapei de evaluare (în fapt, o reevaluare), iar, pe 24 august, a anuntat ca licitatia a fost câstigata de catre Grup Constructii Est.
Conform sesizarii Iasicon, reprezentantii firmei au consultat dosarul achizitiei la sediul Primariei si au descoperit ca municipalitatea ar fi respins (din punct de vedere tehnic) toate ofertele la licitatie (mai putin pe cea a Iasicon), conform procesului-verbal 89961/13.07.2023, citat de contestatar. Faptul ca oferta Iasicon ar fi fost singura admisibila, cel putin la acel moment, a determinat Primaria sa informeze societatea ca este pe primul loc în clasamentul intermediar.
„Comisia de evaluare a decis respingerea ca neconforma a ofertelor depuse de ceilalti 3 participanti în cadrul procedurii de atribuire (…) si declararea ca fiind conforma oferta Iasicon”, spune firma în contestatie. Ulterior, sustine Iasicon, municipitatea i-a facut o surpriza: a reevaluat toate ofertele în august si a emis un nou proces-verbal (103449/11.08.2023): în acest document, se arata ca toate cele patru oferte depuse sunt conforme din punct de vedere tehnic.
În cele din urma, pe 24 august, Iasicon a aflat ca oferta sa este pe al treilea loc, iar câstigatoare a fost stabilita asocierea condusa de Grup Constructii Est (în contextul pretului licitat). „Nu exista nicio motivare în fapt si/sau în drept pentru care oferta Iasicon – din oferta situata pe locul 1 în clasamentul intermediar întocmit de autoritatea contractanta a ajuns sa fie clasata pe locul 3 în clasamentul final al procedurii”, se arata în contestatia Iasicon.
Care a fost reactia Primariei
„Ziarul de Iasi” a solicitat la mijlocul saptamânii trecute un punct de vedere de la Primarie cu privire la contestatia Iasicon. Desi întrebarile ZDI au fost punctuale, municipalitatea a preferat sa raspunda la modul general, subliniind totusi ca, în cursul procedurii, „pot fi facute reevaluari”. „Nu exista niciun act care sa justifice o reevaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuirii”, spune, în contrapondere, Iasicon.
ZDI publica, mai jos, punctul de vedere integral al Primariei Iasi:
„La licitatia pentru contractul <<Executie lucrari pentru refunctionalizare si reabilitare corp C1 Liceu si corp C2 Cantina pentru Colegiul Pedagogic Vasile Lupu>> s-au înscris patru ofertanti: SC Conest SA, Asocierea SC Grup Constructii Est SA – SC Stef Invest SRL, SC Iasicon SA si Asocierea SC Katar Conneg SRL – SC Madbeton SRL
Criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate – pret, iar pentru criteriul calitate este luata în considerare garantia maxima acordata lucrarilor, iar toti cei patru ofertanti au oferit garantia maxima de 120 luni, având astfel punctajul maxim.
În urma aplicarii celuilalt criteriu de atribuire, ofertantul câstigator a fost declarat cel cu pretul cel mai mic, adica Asocierea SC Grup Constructii Est SA – SC Stef Invest SRL, cu garantia de 120 luni si cu pretul ofertat de 53.339.463,77 lei, încadrându-se în limita bugetului estimat de 66.564.617,62 lei, fara TVA.
Având în vedere ca, asa cum precizeaza legislatia specifica în vigoare, pe parcursul unei proceduri de achizitie, Comisia de evaluare poate cere de la ofertanti clarificari si poate face reevaluari ale documentatiilor depuse, totul cu scopul de asumare eficienta si legala a cheltuielilor fondurilor publice.
Contestatia celor de la Iasicon îsi va urma cursul, Consiliul National de Solutionare a contestatiilor va studia întreaga procedura si se va pronunta cu privire la deciziile adoptate de Comisia de evaluare”.