Publicitate

Încrederea americanilor în economia Statelor Unite a scazut la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani la începutul lunii mai, din cauza îngrijorarilor persistente legate de inflatie, dar cheltuielile consumatorilor ramân sustinute de o piata a muncii puternica si de economiile masive, care ar trebui sa mentina cresterea economica, transmite CNBC.
Sondajul publicat vineri de Universitatea din Michigan a aratat ca deteriorarea încrederii a avut loc la toate categoriile demografice, dei afiliere geografica si politica.

Preturile benzinei si piata de valori au o pondere mare în sondaj. Preturile benzinei si-au reluat tendinta de crestere în aceasta luna, stabilind vineri un record mediu de 4,432 dolari pe galon, potrivit AAA. Temerile ca Rezerva Federala va trebui sa înaspreasca agresiv politica monetara pentru a reduce inflatia au declansat o vânzare masiva de actiuni pe Wall Street.

”Doar pentru ca consumatorii sunt suparati sa plateasca preturi mai mari si sufera de o disponibilitate limitata, nu înseamna ca nu mai fac acele achizitii. Pe masura ce penuria de marfuri si preturile vor scadea în restul acestui an, ne asteptam ca încrederea sa revina”, a spus Michael Pearce, economist senior la Capital Economics din New York.

 Indicele preliminar al încrederii consumatorilor calculat de Universitatea din Michigan a scazut cu 9,4-, pâna la 59,1 la începutul acestei luni, cea mai scazuta valoare atinsa din august 2011. Economistii chestionati de Reuters au estimat ca indicele va scadea la nivelul de 64.

Indicele sondajului privind conditiile economice actuale a scazut cu 8,4-, la 63,6. Acesta este cel mai scazut nivel din 2013, iar 36- dintre consumatori au atribuit evaluarea negativa inflatiei. Masura privind asteptarile consumatorilor a scazut cu 9,9-, la 56,3. Consumatorii au considerat conditiile de cumparare pentru bunurile de folosinta îndelungata ca fiind cele mai proaste de când sondajul a început sa urmareasca seria, în 1978.

”Scaderea încrederii nu justifica nicio modificare imediata a previziunii noastre pe termen scurt pentru cheltuielile consumatorilor, deoarece relatia dintre cheltuieli si încredere este slaba, în special pe termen scurt”, a declarat Scott Hoyt, economist senior la Moody’s Analytics din West Chester, Pennsylvania.

 

Citește toată știrea

Încrederea americanilor în economia SUA a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate