Publicitate

Majoritatea companiilor din sectorul energiei regenerabile au în mare parte un sezon al raportarilor financiare îngrozitor, deoarece lanturile de aprovizionare în dificultate, defectiunile de productie si costurile de productie în crestere le afecteaza profiturile si actiunile, transmite CNBC.
În timp ce lumea încearca sa treaca în ritm rapid catre o energie mai curata, producatorii de echipamente se lupta sa tina pasul cu cererea globala în crestere, ceea ce duce la cresterea costurilor de productie si la întrebari cu privire la sustenabilitatea economica a proiectelor la scara larga din partea actorilor principali ai industriei.

Defectele de fabricatie, în special la filiala de turbine eoliene a Siemens Energy, Siemens Gamesa, au aparut pe masura ce companiile se întrec pentru a construi turbine la un ritm si o scara mai mari.

Problemele de la Gamesa au determinat Siemens Energy sa renunte la prognoza de profit la începutul acestui an, iar luna trecuta compania a solicitat garantii de pâna la 15 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) de la guvernul german.

De asemenea, firmele specializate în energie eoliana se trezesc adesea depasite pentru licentele de pe fundul marii de catre jucatorii traditionali de petrol si gaze.

În cazul în care câstiga un contract, preturile energiei electrice sunt adesea prea mici pentru a justifica costurile de productie, lasând companiile sa se îndrepte catre guvernele lor din Europa si SUA pentru a le cere subventii mai mari si a restabili echilibrul pietei.

Ca urmare, majoritatea actiunilor companiiilor din sectorul energiei eoliane au scazut puternic de la începutul anului.

Într-un raport publicat saptamâna trecuta, Allianz Research a remarcat ca cele mai mari opt firme de energie regenerabila din lume au raportat o scadere totala combinata de 3 miliarde de dolari a activelor în prima jumatate a anului, proiectele eoliene în special confruntându-se cu conditii turbulente.

Economistii Allianz Research au spus ca ultimul sezon de câstiguri a fost un ”moment al judecatii” pentru industrie.

”Întregul sector se confrunta cu cresterea costurilor de constructie si finantare, probleme de control al calitatii si probleme legate de lantul de aprovizionare.

Inflatia si fluctuatiile globale ale pretului energiei au dus, de asemenea, la cresterea costurilor pentru proiectele de energie eoliana, punând la îndoiala fezabilitatea multor întreprinderi”, au spus economistii Allianz Research.

”Unele proiecte din SUA, dar si din Marea Britanie risca sa fie abandonate daca guvernele nu ofera sprijin. Întrucât aceste proiecte au fost initiate înainte de criza energetica, cu tarife de alimentare garantate, care erau scazute, acum devin din ce în ce mai neprofitabile.”

Desi bilanturile ramân solide, companiile din sectorul surselor regenerabile au redus activele si si-au revizuit în declin perspectivele de câstig.

Compania daneza Ørsted a anuntat saptamâna trecuta ca renunta la dezvoltarea a doua proiecte offshore în SUA, cu deprecieri aferente totalizând 5,6 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, compania daneza Vestas a oferit o raza de speranta. Compania a înregistrat un EBIT al treilea trimestru (câstig înainte de dobânzi si impozite), înainte de elemente speciale, de 70 de milioane de euro (74,73 milioane de dolari), cu mult peste cele 31 de milioane de euro proiectate într-un consens compilat de companie.

Cu toate acestea, Vestas a avertizat, de asemenea, ca factorii externi i-au întunecat perspectivele pe termen scurt, retragându-si estimarea pentru  investitiile pe întregul an si cea pentru marje.

CEO-ul sau, Henrik Andersen, a declarat miercuri, pentru CNBC, ca sectorul se afla într-un punct de inflexiune si ca piata îsi va identifica în cele din urma ”câstigatorii si învinsii”.

”Suntem foarte disciplinati, lucram cu clientii nostri si partenerii se pot baza pe noi, iar guvernele se pot baza pe noi. Acest lucru, sper, creeaza o baza solida pentru a fi unul dintre câstigatorii din industrie”, a spus Andersen.

Recalibrare politica

Jacob Pedersen, analist senior la Sydbank, a fost de acord ca Vestas, în special, este bine pozitionata pentru a merge mai departe, dar ca atât companiile, cât si factorii de decizie politica trebuie sa-si regândeasca strategiile pentru ca tranzitia la zero net sa fie realista.

”Stim ca o mare parte a problemei este legata de proiectele care au fost câstigate în 2019/20 si la preturi mici. De atunci, inflatia si dobânzile au crescut, a devenit mult mai costisitor sa realizezi aceste proiecte si asta a lasat un deficit de comenzi, iar acel portofoliu de comenzi este acum din ce în ce mai mic pe masura ce trece timpul”, a declarat Pedersen pentru CNBC.

 

Pedersen a adaugat ca exista ”o nevoie uriasa de recalibrare a concurentei politice” cu privire la costul tranzitiei energetice planificate, având în vedere ca turbinele eoliene au crescut în medie cu 20-30- din 2020.

”Tranzitia la turbine eoliene, la un portofoliu de energie mai ecologic în întreaga lume devine din ce în ce mai costisitoare si, ca atare, cred ca am vazut, de asemenea, câteva indicii – stim ca SUA reprezinta o problema uriasa pentru industria offshore în acest moment, din cauza cresterii ratelor dobânzilor”, a explicat Pedersen.

Comisia Europeana a anuntat luna trecuta un nou plan de actiune pentru energia eoliana, care vizeaza cresterea semnificativa a capacitatii instalate eoliene.

Pedersen a spus ca aceasta este o dovada ca recalibrarea este în curs de desfasurare, dar ca nu va fi realizata peste noapte.

”Acesta este un proces care necesita timp si pentru ca dezvoltatorii de proiecte sa investeasca în noi proiecte, pentru ca producatorii de turbine eoliene sa investeasca în capacitatea necesara pentru a ne duce acolo unde politicienii îsi au obiectivele, este nevoie de mult mai mult si companiile pur si simplu nu au banii necesari pentru a investi atât de mult cât este necesar în acest moment”, a spus el.

Citește toată știrea

Industria energiei eoliene se află la ”momentul judecăţii”, pe măsură ce acţiunile scad şi profiturile se prăbuşesc
Publicitate