Publicitate

Deruta este caracteristica dominanta a comportamentului de economisire actual al românilor sub presiunea inflatiei. Valoarea depozitelor bancare ale populatiei s-a întors la nivelul din luna ianuarie, dupa mari variatii, concomitent cu cresterea retragerilor din fondurile de investitii si cresterea consumului. Cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut cu 6,2-, pe primele 7 luni ale anului – potrivit statisticilor celor mai recente.
Totalul depozitelor bancare ale populatiei era de 248,48 miliarde de lei în iulie, cu numai 26,2 milioane de lei mai mult decât în ianuarie, dupa ce înregistrase mari variatii lunare pe parcursul anului 2022:

mai întâi scaderea accentuata din martie, cu peste 4,4 miliarde de lei, pâna la 281,88 miliarde de lei; o revenire în plus cu 3,3 miliarde în aprilie; si o alta cadere de peste 2,1 miliarde de lei în luna mai.

În schimb, investitorii în fondurile de investitii deschise (mutuale, cu posibilitatea de plasare si retragere zilnica) au retras 4,63 de miliarde de lei în primele 7 luni din 2022. În acest caz, comportamentul a fost unul oportunist, dar prea grabit în absenta altor tinte de plasament.

Cele mai mari retrageri au fost cele din fondurile care fac plasamente în obligatiuni si instrumente cu venit fix (inclusiv depozite bancare), al caror pret a scazut, reducând si valoarea capitalului.

Cititi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

 

Citește toată știrea

Inflaţia a dat peste cap comportamentul de economisire şi consum al populaţiei
Publicitate