Rata anuala a inflatiei în Uniunea Europeana a scazut în luna august pâna la 5,9-, de la 6,1- în luna iulie, în timp ce în România a crescut de la 8,9-, pâna la 9,3-, arata datele publicate, marti, de Eurostat.
În luna august, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost Ungaria (14,2-), Cehia (10,1-) si Slovacia (9,6-). La polul opus, tarile membre UE cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost Danemarca (2,3-), Spania si Belgia (ambele cu o inflatie de 2,4-).
Comparativ cu luna iulie 2023, rata anuala a inflatiei a scazut în 15 state membre, a ramas stabila într-o singura tara si a crescut în 11 tari, inclusiv în România.
De asemenea, noile date ale Eurostat arata ca în zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut usor de la 5,3- în luna iulie, pâna la 5,2- în luna august. Conform unei estimari preliminare, publicate la începutul lunii, rata anuala a inflatiei în zona euro a ramas nemodificata la 5,3- în luna august.
Eurostat precizeaza ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramâne dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut pâna la 5,3-, de la 5,5-. Un alt indicator care, pe lânga preturile la energie si alimente, exclude si preturile la tigari si alcool, a scazut si el pâna la 9,7-, de la 10,8- în luna iulie.
Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara. Saptamâna trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus prognozele de crestere pentru zona euro în urmatorii doi ani, dar si-a majorat prognozele de inflatie. Conform proiectiilor macroeconomice din luna septembrie pentru zona euro, rata medie a inflatiei se va situa la 5,6- în 2023, la 3,2- în 2024 si la 2,1- în 2025, fata de 5,4- în 2023 si 3- în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arata un progres lent al inflatiei spre tinta de 2- avuta în vedere de BCE, în pofida faptului ca gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înasprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.
În cazul României, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca rata anuala a inflatiei a scazut usor în luna august a acestui an, la 9,43-, de la 9,44- în iulie, în conditiile în care marfurile alimentare s-au scumpit cu 11,88-, cele nealimentare cu 6,98-, iar serviciile cu 11,72-.
Rata anuala a inflatiei în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 9,3-.
Banca Nationala a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5-, de la 7,1-, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si la 4,4- pentru sfârsitul lui 2024, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Conform prezentarii, scenariul de baza a fost construit pe baza legislatiei în vigoare la momentul realizarii proiectiei si nu include impactul masurilor de consolidare fiscala discutate recent de autoritati. AGERPRES