Publicitate

Aproape toate licitatiile deschise pentru achizitia de energie în acest an au fost anulate dintr-un singur motiv: niciun ofertant. Situatia este generalizata la nivelul întregii tari. Ce solutie mai au consumatorii?
Fluctuatia preturilor pe piata energiei duce la situatii neobisnuite în procedurile de achizitie. Astfel, începând din vara anului trecut, majoritatea covârsitoare a anunturilor publicate în acest sens pe platforma electronica de achizitii publice au fost anulate din lipsa de oferte.

Printre „victime” se numara metrolul bucurestean (Metrorex SA), care era dispus sa de 90 de milioane de lei, dar chiar si Delgaz Grid, care oferea 12 milioane de lei pentru alimentarea spatiilor proprii cu gaz si energie electrica.

Printre norocosii care au prins ultimul tren se afla Consiliul Judetean, cu un contract pe doi ani încheiat în primavara lui 2021. Pe un an a reusit si Universitatea Tehnica sa încheie un contract cu Veolia. Tot cu Veolia a batut palma si Aeroportul în vara lui 2021, si tot pe un an. Aerogara a lansat zilele trecute o procedura de achizitie care de data asta porneste de la 14 milioane de lei.

Din Iasi, pe SEAP mai apar Spitalul de Recuperare si Academia Româna cu încercari nereusite de cumparare de energie electrica.

Unele solicitari au fost repetate de mai multe ori – Aeroportul Sibiu, de exemplu, cu trei proceduri la rând – dar, la fel, fara succes. Cea mai consistenta oferta de anul acesta a venit din partea Ministerului Afacerilor Interne, 370 de milioane de lei pentru alimentarea unitatilor aparatului central si alte unitati subordonate. Tot fara rezultat.

Lipsa ofertelor în aceste licitatii i-a fost reprosata ministrului Energiei de catre purtatorul de cuvânt al PSD la începutul saptamânii. „Astazi, pe piata energiei lipseste marfa, nu se încheie contracte. Sa nu se mai mire ministrul Virgil Popescu ca preturile furnizorilor sunt mari. Legile pietei libere spun ca în lipsa ofertei preturile cresc. Încheierea rapida a contractelor bilaterale, la preturi corecte, este solutia care ar tempera cresterea preturilor la energie prin recâstigarea încrederii furnizorilor, companiilor si clientilor casnici”, sustine Radu Oprea.

Ce sanse au aceste institutii sa cumpere energie la un pret acceptabil? Dincolo de compensarea acordata de guvern – care, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei, a costat bugetul national pâna acum mai mult de 3,2 miliarde de lei – mai ramâne o sursa, asa-numitul furnizor de ultima instanta.

Lipsa ofertarii este una generalizata, la nivel european, ne-a spus primarul Mihai Chirica, pe care l-am întrebat ce solutii are Spitalul de Recuperare, institutie medicala aflata în subordinea administratiei locale. Furnizorul de ultima instanta este obligat ca, la prima strigare, sa accepte solicitarea unui client. Conditia pe care acesta o pune este acoperirea în întregime a valorii contractului în avans, dar problema este acoperirea diferentei dintre pretul facturat si cel subventionat, ne-a spus primarul Iasului. Sunt întârzieri reclamate la nivel national, a adaugat Mihai Chirica. Din acest motiv, furnizorul care ajunge la capatul contractului, cum s-a întâmplat la Spitalul de Recuperare, nu a mai încheiat un act aditional, pentru ca ar avea de urmarit si încasat sume foarte mari, ne-a mai spus primarul Iasului.

Am solicitat un punct de vedere ANRE, dar pâna la redactarea acestui articol nu am primit nici un raspuns. O procedura de selectare a unor furnizori de ultima instanta este în derulare, anuntul publicat pe pagina de internet a Autoritatii mentionând ca termen de înscriere 26 septembrie.

Citeste si: ATENTIE! Capcana din facturile la electricitate: când nu beneficiati de compensare chiar daca aveti sub 255 kWh pe luna

Citește toată știrea

Îngrijorare: au dispărut complet ofertele pentru furnizarea de energie electrică. Norocoşi şi ghinionişti din Iaşi
Publicitate