Publicitate

Insectele vor putea intra în meniul europenilor. În anul 2021 Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a realizat prima evaluare a unui produs de insecte ca aliment nou.
Insectele sunt organisme complexe, care ofera o serie de nutrienti organismului. Ermolaos Ververis, chimist si om de stiinta în domeniul alimentar la EFSA, a coordonat primul aviz adoptat cu privire la insecte, ca aliment nou.

„Insectele sunt organisme complexe, ceea ce face ca analiza compozitiei produselor alimentare derivate din insecte sa fie o provocare. Întelegerea microbiologiei lor este primordiala, având în vedere, de asemenea, ca întreaga insecta este consumata”, arata EFSA.

De asemenea, sunt de parere specialistii, alimentele pe baza de insecte sunt o sursa bogata de proteine.

„Insectele pot fi bogate în proteine, desi adevaratele niveluri de proteine pot fi supraestimate atunci când substanta chitina, o componenta majora a exoscheletului insectelor, este prezenta. În mod critic, multe alergii alimentare sunt legate de proteine, astfel încât trebuie sa evaluam daca consumul de insecte ar putea declansa reactii alergice. Acestea pot fi cauzate de sensibilitatea unei persoane la proteinele insectelor, reactivitatea încrucisata cu alti alergeni sau alergeni reziduali din hrana insectelor, de exemplu glutenul”, mai noteaza EFSA.

Globalizarea aduce gusturi noi în privinta alimentatiei

De-a lungul istoriei, am adaugat în dietele noastre noi tipuri de alimente, ingrediente alimentare sau modalitati de producere a alimentelor, împrumutate din toate colturile planetei. Iar acum ca globalizarea este în plina dezvoltare si se cauta noi gusturi si surse de nutrienti, exista o multitudine de optiuni când vine vorba de ceea ce mâncam.

”Un aliment este considerat nou în UE daca nu a fost consumat pe scara larga înainte de mai 1997. În aceasta categorie se încadreaza alimentele noi, alimentele din surse noi, ingredientele noi utilizate în alimente, precum si noile moduri si tehnologii de producere a alimentelor. Printre cele mai noi adaugiri în dieta europeana se numara semintele de chia sau boabele de quinoa din America de Sud. Uleiul de krill – uleiul micului pui de peste – are un profil special de acizi grasi si a fost integrat rapid în alimentele si suplimentele alimentare. Iar pentru cei mai aventurosi, greierii, viermii de faina sau lacustele, aliment traditional si de baza obisnuit în alte culturi ale lumii, pot fi consumati ca gustari sau ca parte a diferitelor feluri de mâncare”, mai mentioneaza EFSA.

Diversitate si în farfurie

Exista, de asemenea, alimente produse prin metode noi de procesare, cum ar fi laptele tratat cu UV si pâinea tratata prin aceeasi procedura.

„Datorita diversitatii lumii, interactiunii noastre cu alte culturi si a inovatiei, alimentele noi vor încerca în continuare sa-si faca loc pe mesele noastre, oferindu-ne noi alegeri dietetice. Prin evaluarile noastre de siguranta bazate pe stiinta, verificam daca aceste alimente noi sunt sigure”, spune Ermolaos Ververis, chimist alimentar care lucreaza la EFSA.

Alimentele noi trebuie supuse unei evaluari de siguranta. Oamenii de stiinta de la EFSA efectueaza evaluari de risc privind siguranta noilor alimente la cererea Comisiei Europene, iar întreprinderile alimentare care doresc sa comercializeze un aliment sau un ingredient alimentar nou pentru prima data în UE trebuie sa solicite autorizatie înainte de a putea începe comercializarea.

 

Citește toată știrea

Insectele, alimentele viitorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate