Publicitate

Inspectorii Garzii de Mediu au rascolit prin gunoaie pentru a identifica „destinatarul” unei amenzi. Zelul nu le-a folosit însa la nimic, întrucât procesul-verbal de sanctionare a fost anulat în instanta de magistratii Judecatoriei iesene. Garda de Mediu mai are totusi sansa apelului, în fata Tribunalului.
În luna mai a anului trecut, în urma sesizarii unui localnic, Garda Nationala de Mediu (GNM) a efectuat un control în cartierul „I.C. Bratianu” din Bucium. Pe un drum de exploatare din fosta plantatie viticola, inspectorii au gasit un morman de gunoaie de diverse tipuri. În cantitate totala de aproximativ 2 mc, gramada cuprindea deseuri de constructii, bucati de spuma poliuretanica, resturi de materiale folosite la izolarea termica a cladirilor si alte resturi. Rascolind prin gunoaie, inspectorii au gasit si un document de însotire a marfii, având înscrisa la rubrica „destinatar” numele „Ravana Design SRL”.

Reprezentantii societatii au fost chemati la sediul GNM pentru a da explicatii, dar corespondenta s-a întors la Garda cu mentiunea „destinatar necunoscut”. În cele din urma, a fost efectuat un control la punctul de lucru al societatii de pe Calea Chisinaului. Inspectorii au constatat ca societatea tocmai finalizase lucrarile de izolare a punctului de lucru, tragând astfel concluzia ca deseurile proveneau de acolo. Urmarea a fost o amenda de 20.000 de lei, minimul legal, pentru depozitarea de deseuri într-un loc neautorizat.

Societatea a achitat 10.000 de lei, reprezentând jumatate din amenda, dar a si atacat în instanta procesul-verbal, solicitând anularea acestuia. Reprezentantii societatii au invocat faptul ca au încheiat un contract de preluare si tratare a deseurilor cu un agent specializat. În plus, obiectul de activitate al societatii era fabricarea hârtiei si a cartonului ondulat si ambalajele din hârtie si carton, deseurile identificate fiind de alte tipuri.

În analiza cazului, magistratii Judecatoriei au constatat ca procesul-verbal era întocmit corect, neexistând niciun viciu de forma care sa justifice anularea sa. În schimb, procesul-verbal era neclar, nerezultând daca era vorba de neregulile constatate în via abandonata sau de probleme de la punctul de lucru al societatii. În plus, contractul de vânzare-cumparare a deseurilor depus la dosar de reprezentantii Ravana Design, ridica semne de întrebare cu privire la autorul deversarii.

Simpla plata a jumatate din amenda nu reprezinta, conform judecatorilor, o recunoastere a savârsirii contraventiei. Ca urmare, magistratii au decis anularea procesului-verbal de sanctionare. Cererea de restituire a celor 10.000 de lei platiti a fost însa respinsa. Conform legii, societatea trebuie sa solicite acest lucru pe cale administrativa, nu prin justitie. Sentinta a fost atacata de Garda de Mediu, dosarul intrând joi pe rolul Tribunalului. 

 

 

Citește toată știrea

Inspectorii Gărzii de Mediu au răscolit prin gunoaie pentru o amendă, dar judecătorii au anulat-o

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate