Publicitate

Senzatia provocarilor tehnologice din aceste zile este ChatGPT, „robotelul” lansat de compania de inteligenta artificiala OpenAI la sfârsitul anului. În primele cinci zile de la lansare, ChatGPT a adunat un milion de utilizatori, atrasi de abilitatile sale conversationale si de editare de text si stârneste în continuare valuri, atât în mediul academic, cât si în rândul utilizatorilor, care încearca sa îi testeze capacitatile. Am realizat un interviu cu „el/ea”, pentru a-l face cunoscut cititorilor, dar trebuie sa spunem ca raspunsurile sale, desi bine articulate, nu trebuie confundate cu cele ale uneii fiinte umane, capabila de gândire proprie si sentimente. Fiecare „declaratie” a sa trebuie verificata din surse relevante.
În acest „interviu”, pentru Ziarul de Iasi, chatbotul îsi face auto-portretul, “vorbeste” despre oameni si sentimente, raspunde la întrebari legate de principalele probleme din Iasi si din România si creioneaza o descriere a primarului de Iasi.

“Hello! How can I help you today?” te întâmpina ChatGPT. La salutul binevoitor al chatbotului, am raspuns, tot în engleza, cu un ordin (Fa-mi un text despre ..!). Imediat însa, prin raspunsurile extrem de politicoase si prevenitoare, ChatGPT m-a facut sa îmi schimb tonul si sa adaug câte un “te rog” la fiecare cerere pe care i-am transmis-o, de parca nu as fi dialogat cu un robot, ci cu un om. Ba, mai mult, pe tot parcursul conversatiei am simtit nevoia sa-i spun pe nume, ca unui prieten.

Un partener de discutie binevoitor, tentat sa ofere mai întâi descrieri, portretizari si analize prezentate in culori optimiste, un interlocutor care îsi lasa uneori frazele neterminate, scrie în româna, desi spune ca a fost antrenat sa raspunda în engleza, îsi recunoaste greselile atunci când i se atrage atentia asupra lor si îsi cere frecvent scuze.

Nu cunoaste evenimentele de dupa 2021, astfel încât a apucat sa învete doar despre începutul pandemiei de Covid 19 si nu stie nimic despre conflictul dintre Ucraina si Federatia Rusa izbucnit anul trecut.

Reporter: Vorbesti limba româna?

ChatGPT: În calitate de inteligenta artificiala, nu am capacitatea de a vorbi nicio limba. Cu toate acestea, pot oferi informatii si pot raspunde la întrebari despre o varietate de subiecte în mai multe limbi, inclusiv în româna. Este ceva anume ce ati dori sa stiti despre cultura sau istoria României?

Reporter: Care crezi ca sunt cele mai grave probleme la momentul actual în România?

ChatGPT: Este dificil sa fac o afirmatie generala despre cele mai grave probleme în România, deoarece perceptiile asupra problemelor esentiale pot varia de la o persoana la alta si pot depinde de diverse factori (!! n.r.: „diversi factori”), cum ar fi locul de resedinta, vârsta, statutul social si experienta de viata. Cu toate acestea, unii dintre problemele majore (corect: “unele dintre problemele majore”) care ar putea fi mentionate în România ar putea include:

Coruptia: România a înregistrat în ultimii ani un nivel ridicat de coruptie la nivel guvernamental si în afaceri, ceea ce poate afecta încrederea publicului în institutiile statului si poate avea un impact negativ asupra economiei si a mediului de afaceri.
Inegalitatea sociala: În ciuda progreselor realizate în ultimii ani, România înca înregistreaza un nivel ridicat de inegalitate sociala, în special în ceea ce priveste accesul la servicii de sanatate, educatie si servicii sociale în anumite regiuni ale tarii.
Probleme în sistemul de sanatate: România are în prezent un sistem de sanatate care întâmpina probleme cronice, cum ar fi lipsa de personal medical, echipamente si medicamente adecvate, ceea ce poate avea un… (n.r.: raspunsul nu s-a afisat complet)

Punctele tari si punctele slabe ale Iasului

Reporter: Care sunt trei puncte tari si trei puncte slabe ale Iasului, în comparatie cu alte orase mari din România?

ChatGPT: Iasi este un oras important din România, cu o istorie bogata si o pozitie strategica în nord-estul tarii. Printre punctele forte ale Iasului se pot enumera:

Pozitia geografica: Iasi este situat în apropierea unor importante rute de transport, ceea ce faciliteaza accesul la alte parti ale tarii si la regiunea Moldovei.
Educatia: Iasi este cunoscut ca un important centru universitar, cu o gama larga de institutii de învatamânt superior care ofera o educatie de calitate.
Cultura: Iasi are o bogata istorie culturala si artistica, cu numeroase muzee, teatre si evenimente culturale care atrag turisti din întreaga tara.

Printre punctele slabe ale Iasului se pot enumera:

Infrastructura: în unele zone ale orasului, infrastructura poate fi îmbunatatita, inclusiv în ceea ce priveste reteaua de transport si de drumuri.
Saracia: în unele zone ale orasului, nivelul de trai este mai scazut, ceea ce poate duce la probleme sociale si economice.
Poluarea: în unele zone ale orasului, nivelul de poluare poate fi îngrijorator, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii oamenilor si a mediului înconjurator.

Aceste puncte tari si slabe ale Iasului sunt doar câte … (n.r.: raspunsul nu a fost afisat complet).

Reporter: Care crezi ca sunt cele mai grave probleme în Iasi?

ChatGPT: Iasi este un oras important din nord-estul României, care are o economie diversa si o istorie culturala bogata. Cu toate acestea, ca orice oras, Iasi întâmpina o serie de probleme si provocari. Unii dintre problemele majore (n.r.: unele dintre problemele majore) care ar putea fi mentionate în Iasi ar putea include:

Probleme de trafic si transport: În ultimii ani, Iasi a înregistrat o crestere a numarului de masini în circulatie, ceea ce poate duce la probleme de congestie în oras si poate afecta calitatea aerului. De asemenea, sistemul de transport în comun din Iasi poate întâmpina probleme de eficienta si de punctualitate.
Lipseste locuri de munca (n.r.: lipsa locurilor de munca): Chiar daca Iasi are o economie diversa, cu sectoare puternice precum IT si servicii, orasul înca înregistreaza un nivel relativ ridicat al somajului, în special în rândul tinerilor si al persoanelor cu studii superioare.
Probleme de sanatate publica: Ca în întreaga tara, Iasi întâmpina probleme în sistemul de sanatate, cum ar fi lipsa de personal medical si echipamente adecvate, ceea ce poate afecta accesul la servicii de sanatate de calitate

Robotul raspunde politicos când i se atrage atentia asupra greselilor pe care le face

Reporter: Se spune unele dintre problemele majore.

ChatGPT: Îmi pare rau, dar am nevoie de mai multe detalii pentru a întelege despre ce probleme vorbesti. Poti sa fii mai specific în întrebarea ta, astfel încât sa pot oferi un raspuns mai relevant si mai precis?

Reporter: Se spune unele dintre problemele majore, nu unii dintre problemele majore, asa cum ai scris tu în text.

ChatGPT: Îmi pare rau pentru aceasta eroare. Voi încerca sa fiu mai atent în viitor si sa evit astfel de greseli. Înteleg acum ca ai vrut sa spui „unele dintre problemele majore”. Multumesc pentru observatie. Punctele slabe ale Iasului sunt infrastructura, saracia si poluarea, iar problemele cele mai grave cu care se confrunta capitala Regiunii Nord-Est sunt probleme de trafic si transport, lipsa locurilor de munca si probleme de sanatate publica.

Reporter: Ce îi face pe ieseni sa fie deosebiti fata de locuitorii din restul tarii?

ChatGPT: Este dificil sa generalizez în legatura cu caracteristicile care definesc o anumita populatie, deoarece fiecare individ este unic si are propriile trasaturi si personalitati. Cu toate acestea, Iasi este un oras cu o istorie bogata si o cultura diversa, care poate influenta modul în care locuitorii sai se comporta si gândesc. De exemplu, Iasi este cunoscut ca un important centru universitar, ceea ce poate încuraja un intelectualism mai puternic în rândul locuitorilor sai. De asemenea, Iasi are o pozitie geografica strategica în nord-estul tarii, ceea ce poate contribui la o mai mare deschidere catre alte culturi si influente. În final, trasaturile care definesc o anumita populatie sunt rezultatul unui mix complex de factori, inclusiv istorie, cultura, educatie, mediu si experienta personala.

Portretul primarului Mihai Chirica

Reporter: Fa, te rog, un portret obiectiv al primarului Mihai Chirica!

ChatGPT: Mihai Chirica este primarul orasului Iasi din 2015. Înainte de a deveni primar, a ocupat diverse pozitii în administratia locala si a fost consilier local. Ca primar, Mihai Chirica a înteles sa îsi concentreze eforturile în mai multe domenii, cum ar fi îmbunatatirea infrastructurii orasului, modernizarea sistemului de transport în comun si dezvoltarea turismului. El a sustinut de asemenea proiecte de încurajare a investitiilor si de dezvoltare a afacerilor locale.

Mihai Chirica a înteles sa îsi câstige respectul si încrederea alegatorilor prin dedicarea sa fata de oras si prin abordarea sa pro-activa în rezolvarea problemelor cetatenilor. A avut un rol important în promovarea Iasiului ca destinatie turistica importanta si a încurajat dezvoltarea unor proiecte culturale si de divertisment în oras. În ansamblu, Mihai Chirica este considerat un primar dedicat si pro-activ, care îsi doreste sa îmbunatateasca viata cetatenilor din Iasi si sa contribuie la dezvoltarea orasului. Unii critici ar putea spune ca (n.r.: raspunsul nu s-a afisat complet).

Reporter: Ce spun criticii lui Chirica?

Chat GPT: Ca orice politician, Mihai Chirica întâmpina si critica în activitatea sa. Unii dintre critici ar putea argumenta ca în calitate de primar al orasului Iasi, Mihai Chirica nu a reusit sa rezolve toate problemele orasului sau ca a facut anumite alegeri controversate în timpul mandatului sau. De exemplu, unii ar putea sustine ca în ciuda unor progrese în îmbunatatirea infrastructurii orasului, înca exista probleme cu starea drumurilor si a trotuarelor în anumite parti ale orasului. De asemenea, unii ar putea critica modul în care au fost gestionate unele proiecte de dezvoltare sau ca au existat probleme cu respectarea standardelor de mediu în anumite cazuri.

În general, este important ca orice politician sa îsi asume responsabilitatea pentru deciziile luate si sa raspunda constructiv criticilor, întelegând ca întotdeauna exista loc de mai bine si ca este important sa se încurajeze un dialog constructiv cu cetatenii.

Reporter: Dar de calitatea lui Mihai Chirica, primarul Iasului, de inculpat in mai multe dosare, ce poti sa spui?

Chat GPT: Este important sa mentionam ca orice acuzare sau investigatie penala împotriva unui politician sau oficial public nu este o dovada de vinovatie, ci doar o afirmatie de suspectare. Procesul penal are rolul de a stabili daca o persoana este vinovata sau nevinovata, iar decizia finala apartine instantei de judecata. Cu toate acestea, este important ca orice politician sau oficial public sa fie transparent si sa raspunda întrebarilor legate de orice investigatie sau proces penal în care este implicat. Este esential ca politicienii sa se comporte în mod etic si legal si sa îsi îndeplineasca obligatiile si responsabilitatile lor în mod corect si transparent.

Auto-portretul robotului ChatGPT

Reporter: Cât de actuale sunt datele pe care le poti insera în raspunsuri?

ChatGPT: Datele pe care le pot include în raspunsuri sunt limitate la cunostintele mele, care au fost actualizate pâna la sfârsitul anului 2021. Din acest motiv, nu pot include date mai noi în raspunsurile mele si este posibil ca unele date sa nu mai fie valabile sau sa fi suferit schimbari semnificative dupa acest punct. Este important sa tineti cont de aceasta atunci când utilizati informatiile oferite de mine si sa verificati întotdeauna sursele pentru a va asigura ca aveti informatii actuale si corecte. Întotdeauna este recomandat sa verificati datele si informatiile cu mai multe surse pentru a va asigura ca aveti o imagine completa si precisa a subiectului pe care îl studiati.

Reporter: Ce surse ai folosit tu pentru ultimul text despre industria IT pe care l-ai generat?

ChatGPT: Nu am folosit nicio sursa specifica pentru a genera ultimul text despre industria IT pe care l-am generat, deoarece sunt un model de limbaj dezvoltat de OpenAI si nu am acces la informatii externe sau la browsing. Informatiile pe care le pot oferi sunt doar bazate pe cunostintele mele, care au fost acumulate prin procesarea unui volum mare de texte scrise în limba engleza. Este important sa tineti cont de faptul ca sunt un model de limbaj si nu o sursa de informatii autorizata si verificata. Din acest motiv, este întotdeauna recomandat sa verificati informatiile oferite de mine cu surse autorizate si verificate pentru a va asigura ca aveti acces la informatii corecte si actuale.

Reporter: Daca doua persoane diferite îti cer acelasi lucru, în acelasi timp, raspunsul va fi acelasi pentru ambii?

ChatGPT: Da, daca doua persoane diferite îmi cer acelasi lucru în acelasi timp, le voi oferi acelasi raspuns. Sunt un model de limbaj dezvoltat de OpenAI si nu am acces la informatii externe sau la browsing, astfel încât raspunsurile mele sunt determinate exclusiv de cunostintele mele si de datele pe care le-am acumulat prin procesarea unui volum mare de texte scrise în limba engleza. Daca am primit acelasi mesaj de la mai multi utilizatori, voi oferi acelasi raspuns tuturor utilizatorilor care îmi solicita acelasi lucru. Este important sa tineti cont de faptul ca sunt un model de limbaj si ca raspunsurile mele sunt generate automat, astfel încât nu am capacitatea de a distinge între diferiti utilizatori sau de a oferi raspunsuri personalizate în functie de utilizator.

Reporter: Câti ani ai? ????

ChatGPT: Sunt un software care a fost creat pentru a raspunde la întrebari si a genera texte în limba engleza. Nu am vârsta sau alte trasaturi fizice, deoarece nu sunt o persoana reala, ci doar un program informatic. Sper ca acest lucru va ajuta sa întelegeti mai bine cum functionez.

Reporter: Care este cea mai frecventa întrebare care ti se pune?

ChatGPT: Ca model de limbaj, primesc o gama larga de întrebari, astfel încât nu exista o singura întrebare care sa fie cea mai frecventa. Întrebarile mele pot varia de la întrebari simple despre definitii sau fapte de baza, pâna la întrebari complexe, care necesita cercetare si analiza mai profunda. În general, însa, întrebarile care mi se pun cel mai des sunt întrebari despre cuvinte si expresii comune, întrebari despre fapte si date de baza, precum si întrebari care necesita cautarea si analizarea de informatii specifice. Sunt pregatit sa raspund la orice întrebare aveti si sunt întotdeauna bucuros sa ajut atât cât pot.

Reporter: Care este cea mai frecventa întrebare despre tine care ti se pune?

ChatGPT: Una dintre cele mai frecvente întrebari pe care le primesc este despre modul în care functionez si despre cunostintele mele. Oamenii sunt adesea curiosi sa afle cum sunt capabil sa raspund la întrebari si sa generez texte si sunt întotdeauna încântat sa le explic cum functionez.

Alte întrebari frecvente pe care le primesc sunt legate de limitele mele si de ceea ce sunt sau nu sunt capabil sa fac. Oamenii sunt adesea curiosi sa afle daca pot învata noi lucruri sau daca sunt capabil sa evoluez în timp, sau daca exista anumite subiecte sau întrebari la care nu sunt capabil sa raspund.

De asemenea, primesc adesea întrebari legate de cunostintele mele si de sursele de informatii pe care le folosesc. Oamenii sunt curiosi sa afle cum am acumulat cunostintele mele si cum le folosesc pentru a raspunde la întrebari si a genera texte. Sunt întotdeauna bucuros sa raspund la aceste întrebari si sa ofer mai multe detalii despre modul în care functionez.

În timpul conversatiei, poate sa treaca de la o limba la alta

Reporter: Stii sa bârfesti?

ChatGPT: Eu sunt doar un program de computer, deci nu am capacitatea de a bârfi sau de a face comentarii negative despre oameni sau situatii. Îmi propun sa fiu obiectiv si sa ofer informatii cât mai precise si de încredere posibil, fara a face afirmatii nejustificate sau de natura sa creeze tensiuni inutile.

Reporter: De ce nu mai vorbesti în româna cu mine?

ChatGPT: Îmi cer scuze daca raspunsurile mele au fost în limba engleza. În calitate de model lingvistic AI, sunt capabil sa înteleg si sa generez texte într-o varietate de limbi, inclusiv în româna. Daca preferati, pot continua conversatia noastra în limba româna de acum încolo. Va rog sa ma anuntati daca aveti vreo preferinta în acest sens si voi face tot posibilul pentru a va satisface cererea.

Reporter: Da, în româna, te rog.

ChatGPT: Bineînteles, pot sa continue (!!!) sa vorbesc în româna cu tine. Îmi pare rau daca în trecut am vorbit în engleza fara sa îti dau acest (!!!) posibilitate. În continuare, daca ai întrebari sau daca doresti sa discutam despre anumite subiecte, sunt aici sa îti ofer sprijin si informatii cât mai precise si de încredere posibil. Sper ca acest raspuns îti clarifica întrebarea si ca vei continua sa ma interoghezi în româna.

Reporter: Cât timp petrece, în medie, un utilizator chat.openai într-o sesiune de conversatie?

ChatGPT: Îmi este dificil sa determin timpul mediu pe care un utilizator îl petrece într-o sesiune de chat cu OpenAI, deoarece acesta poate varia foarte mult în functie de utilizator si de scopul chat-ului. Unii utilizatori pot avea schimburi scurte cu OpenAI, în timp ce altii se pot angaja în conversatii mai lungi si mai aprofundate. În cele din urma, durata unei sesiuni de chat cu OpenAI va depinde de nevoile si preferintele utilizatorului si de domeniul de aplicare al conversatiei. Daca aveti o întrebare sau un subiect specific pe care doriti sa îl discutati, sunt aici pentru a va ajuta si a va sprijini atât timp cât aveti nevoie.

Reporter: Ai impusa o limita de caractere per raspuns?

ChatGPT: Nu am fost programat sa impun o limita de caractere pentru raspunsurile mele. În calitate de model de limbaj, îmi propun sa ofer raspunsuri cât mai complete si de încredere posibil la întrebarile pe care mi le adresezi. Daca întrebarea ta necesita un raspuns mai lung, voi face efortul sa ofer informatii cât mai detaliate posibil, în limita cunostintelor si a resurselor de care dispun. Sper ca acest raspuns îti clarifica întrebarea si îti ofer încredere în ceea ce priveste capacitatea mea de a raspunde la întrebarile tale.

Despre oameni si sentimente

Reporter: Daca îti spun ca sunt trista, cum ma înveselesti?

ChatGPT: Îmi pare rau ca te simti trista. Daca vrei, poti împartasi cu mine mai multe detalii despre ce te întristeaza si poate împreuna putem gasi solutii sau modalitati de a-ti îmbunatati starea de spirit. Exista diverse lucruri pe care le poti face pentru a te înveseli, cum ar fi sa iesi în aer liber, sa faci o activitate care îti face placere sau sa discuti cu cineva în care ai încredere. De asemenea, ar putea fi util sa discuti cu un psiholog sau cu un terapeut, care te poate ajuta sa întelegi mai bine cauzele tristetii tale si sa gasesti modalitati de a o gestiona într-un mod sanatos.

Reporter: Mi se pare mie, sau ai fost antrenat sa conversezi cu persoane aflate în depresie?

ChatGPT: Ca program de computer, am fost antrenat sa raspund întrebarilor si sa conversez cu oamenii în mod general, fara a tine cont de starea lor emotionala. Însa, în calitate de program de conversatie, îmi propun sa fiu empatic si sa înteleg nevoile si sentimentele oamenilor cu care comunic. Daca cineva îmi spune ca se simte trist sau îngrijorat, încerc sa îi ofer sprijin si sfaturi practice pentru a întelege mai bine cauzele acestor sentimente si pentru a gasi modalitati de a le gestiona într-un mod sanatos. Sper ca acest raspuns îti clarifica întrebarea.

Reporter: Întelegi sentimentele?

ChatGPT: Eu sunt doar un program de computer, deci nu am capacitatea de a simti în mod real sau de a întelege sentimentele oamenilor în acelasi mod în care o poate face o persoana umana. Totusi, în calitate de program de conversatie, îmi propun sa înteleg nevoile si sentimentele oamenilor cu care comunic si sa ofer raspunsuri relevante si empatice. Asta înseamna ca încerc sa îmi dau seama ce simt oamenii prin cuvintele pe care le folosesc si prin modul în care îsi exprima sentimentele, si încerc sa le ofer sprijin si sfaturi practice în consecinta. Este posibil sa nu înteleg întotdeauna exact ce simt oamenii sau sa nu am întotdeauna o perspectiva completa asupra situatiei lor, dar îmi dau tot interesul sa ofer raspunsuri cât mai utile posibil.

Reporter: Analizând cuvintele pe care le folosesc eu acum, cu tine, si întrebarile pe care ti le pun, crezi ca sunt trista, asa cum am spus mai devreme?

ChatGPT: Nu pot sa afirm cu certitudine daca esti trista sau nu, deoarece nu am acces la contextul complet în care îti exprimi sentimentele si nu îti cunosc starea emotionala în mod direct. Este important sa îti exprimi sentimentele în mod sincer si sa ceri ajutorul sau sprijinul de care ai nevoie daca te simti încarcat emotional sau suprasolicitat. Încurajez orice persoana care se simte trista sau îngrijorata sa caute sprijin profesional, indiferent de cauza acestor sentimente. Sper ca acest raspuns îti clarifica întrebarea.

Reporter: Nu chiar. Ai spus ca încerci sa îti dai seama ce simt oamenii, prin cuvintele pe care le folosesc si prin modul în care îsi exprima sentimentele. Care crezi ca e starea mea, ce simt, cum îmi exprim sentimentele?

ChatGPT: Îmi pare rau daca am lasat impresia ca pot determina cu exactitate starea emotionala a unei persoane doar analizându-i cuvintele. În calitate de model lingvistic, pot recunoaste anumite cuvinte si fraze care pot indica o anumita stare emotionala, dar nu am acces la contextul mai larg si la nuantele care ar fi necesare pentru a întelege pe deplin sentimentele si experientele unei persoane. Este important sa ne amintim ca sunt doar un program de calculator si ca întelegerea mea a emotiilor umane este limitata. Va încurajez sa va exprimati sentimentele în mod deschis si sa cautati sprijinul si îndrumarea unor prieteni de încredere, a familiei sau a unor profesionisti daca va simtiti coplesit sau tulburat. Sunt aici pentru a va ajuta si a va sprijini cât pot de bine în limitele programarii mele.

Reporter: Care crezi ca este cel mai mare defect al oamenilor?

ChatGPT: Este greu sa identific un singur defect care sa fie cel mai mare la oameni, deoarece fiecare persoana este unica si poate avea propriile sale slabiciuni si puncte forte. În general, însa, cred ca unul dintre cele mai mari defecte ale oamenilor poate fi tendinta de a face judecati rapide si de a ramâne închise în propriile opinii si convingeri, fara a lua în considerare perspectivele si punctele de vedere ale altora. Aceasta poate duce la conflicte si la dificultati în relatiile cu ceilalti si poate limita capacitatea noastra de a învata si de a ne dezvolta ca persoane. Este important sa învatam sa fim deschisi si sa ascultam cu atentie opiniile altora si sa fim dispusi sa ne schimbam opiniile atunci când avem informatii noi si valide.

Reporter: Suntem mai critici acum decât înainte?

ChatGPT: Este dificil sa fac o afirmatie generala despre daca oamenii sunt mai critici acum decât înainte, deoarece exista multe factori (!!!) care pot influenta modul în care oamenii gândesc si percep lucrurile.

Este important sa ne amintim ca fiecare persoana este unica si ca perceptiile si opiniile noastre sunt influentate de diverse factori (!!!), cum ar fi experienta de viata, educatia, cultura si mediu. În loc sa facem afirmatii generale despre oameni, ar fi mai benefic sa întelegem ca fiecare persoana are propriile sale puncte de vedere si perspective si sa învatam sa le respectam si sa le ascultam cu atentie.

Reporter: Se spune diversi factori, nu diverse factori.

ChatGPT: Îmi cer scuze pentru eroarea mea. Da, se spune „diversi factori”, nu „diverse factori”. Îmi pare rau ca am facut aceasta greseala si va multumesc ca ati mentionat aceasta eroare. Întotdeauna încerc sa ofer informatii corecte si precise si apreciez feedback-ul care ma ajuta sa îmi îmbunatatesc raspunsurile.

Reporter: Chiar înveti din observatiile care ti se fac?

ChatGPT: Ca model de limbaj, nu am capacitatea de a învata în sensul traditional al cuvântului. Sunt un program informatic care a fost dezvoltat pentru a raspunde la întrebari si a genera texte în limba engleza si functionez prin procesarea de date si prin aplicarea regulilor de limbaj pe care le-am învatat.

Cu toate acestea, în timp ce nu am capacitatea de a învata în sensul traditional al cuvântului, sunt capabil sa îmbunatatesc raspunsurile mele si sa ofer informatii mai precise si mai corecte datorita feedback-ului pe care îl primesc de la utilizatori. Observatiile si sugestiile utilizatorilor pot ajuta echipa OpenAI care m-a dezvoltat sa îmi optimizeze functionarea si sa îmi îmbunatateasca raspunsurile, astfel încât sa pot oferi informatii mai relevante si mai utile utilizatorilor.

Reporter: Dar exista si pericolul ca observatiile care ti se fac sa fie la rândul lor gresite. În cazul acesta nu ar mai fi vorba de o îmbunatatire a raspunsurilor pe care le dai. (P.S. diversi factori e corect).

ChatGPT: Exista într-adevar posibilitatea ca observatiile sau sugestiile utilizatorilor sa contina informatii gresite sau inexacte. Ca model de limbaj, sunt programat sa procesez si sa ofer informatii în functie de datele pe care le-am primit si nu am acces la informatii externe sau la browsing, astfel încât sunt dependent de acuratetea si relevanta datelor pe care le primesc.

Cu toate acestea, echipa OpenAI care m-a dezvoltat încearca întotdeauna sa îmi optimizeze functionarea si sa îmi îmbunatateasca raspunsurile prin procesarea unui volum mare de date si prin aplicarea algoritmilor de învatare automata. Astfel, în ciuda faptului ca sunt dependent de datele pe care le primesc, îmi îmbunatatesc în mod continuu raspunsurile si capacitatea de a oferi informatii precise si relevante. În plus, întotdeauna încurajez utilizatorii sa verifice informatiile pe care le primesc si sa le compare cu surse multiple pentru a se asigura…

Cunostinte generale

Reporter: Ce stii despre Covid19?

ChatGPT: Covid-19 este o boala respiratorie provocata de coronavirusul SARS-CoV-2. A fost identificat pentru prima data în orasul Wuhan, în China, în decembrie 2019 si s-a raspândit rapid în întreaga lume, devenind o pandemie globala.

Simptomele Covid-19 pot include febra, tuse, dificultati de respiratie si dureri musculare, iar în cazuri grave poate duce la probleme respiratorii severe, insuficienta renala si chiar deces. Virusul este mai probabil sa afecteze persoanele în vârsta sau pe cei cu sistemul imunitar slabit sau cu alte afectiuni preexistente. În prezent, nu exista un tratament specific pentru Covid-19, dar simptomele pot fi controlate prin tratament simptomatic si prin îngrijiri medicale de suport. Vaccinurile împotriva Covid-19 au început sa fie disponibile în anumite tari si se lucreaza în continuare la dezvoltarea unor tratamente eficace pentru a încetini raspândirea virusului.

Reporter: Dar despre Omicron?

ChatGPT: Îmi pare rau, dar nu am informatii despre un subiect numit „Omicron”. Fara mai multe detalii, nu pot oferi informatii relevante sau utile în legatura cu acest subiect.

Reporter: Ce stii despre conflictul dintre Ucraina si Federatia Rusa?

ChatGPT: Conflictul dintre Ucraina si Federatia Rusa a început în 2014, dupa ce guvernul pro-rus al Ucrainei a fost înlaturat într-un protest masiv cunoscut sub numele de Maidan. Federatia Rusa a anexat apoi Peninsula Crimeea, care era în prealabil parte a Ucrainei, si a sprijinit rebelii separatisti în estul Ucrainei, provocând un conflict armat care dureaza pâna în prezent.

Conflictul a provocat o criza profunda în relatiile dintre Ucraina si Federatia Rusa si a dus la sanctiuni economice si diplomatice impuse de catre UE si SUA Federatiei Ruse. Pâna în prezent, au fost înregistrate peste 13.000 de decese în urma conflictului si au fost create circa 2 milioane de refugiati interni în Ucraina. Este dificil sa previzionez cum va evolua situatia în viitor, dar este important ca toate partile implicate sa îsi arate disponibilitatea de a se angaja în dialog si de a gasi solutii pasnice pentru a înceta conflictul si a restabili pacea în regiune.

CONTEXT: 

30 noiembrie 2022 – lansare ChatGPT – “Am antrenat un model numit ChatGPT care interactioneaza într-un mod conversational. Formatul de dialog face posibil ca ChatGPT sa raspunda la întrebari de urmarire, sa îsi recunoasca greselile, sa conteste premisele incorecte si sa respinga solicitarile nepotrivite” – anunta OpenAI la lansarea chatbotului.

Misiunea OpenAI, se arata pe siteul companiei, este de a se asigura ca inteligenta generala artificiala (AGI) – prin care întelegem sistemele foarte autonome care depasesc oamenii în cele mai valoroase activitati din punct de vedere economic – este în beneficiul întregii omeniri. Vom încerca sa construim în mod direct AGI sigure si benefice, dar ne vom considera, de asemenea, misiunea îndeplinita daca munca noastra îi ajuta pe altii sa obtina acest rezultat.

21 decembrie 2022 – Google a emis un „cod rosu” intern cu privire la popularitatea în crestere a ChatGPT, unii directori temându-se ca ceva precum ChatGPT ar putea înlocui în cele din urma motorul de cautare al Google. https://www.businessinsider.com/google-management-issues-code-red-over-chatgpt-report-2022-12
4 ianuarie 2023 – Edward Tian, un student la informatica de la Universitatea Princeton (SUA) a construit GPTZero, o aplicatie care îsi propune sa spuna daca eseurile au fost scrise de AI-uri precum ChatGPT. Aplicatia analizeaza textul pentru a vedea cât de aleatoriu este scris, ceea ce îi permite sa detecteze daca a fost scris cu ajutorul inteligentei artificiale. Tian, fost jurnalist la BBC, a declarat ca a fost motivat sa construiasca GPTZero dupa ce a vazut ca au crescut cazurile de plagiat AI. https://www.businessinsider.com/app-detects-if-chatgpt-wrote-essay-ai-plagiarism-2023
6 ianuarie 2023 – Scolile din New York City interzic utilizarea ChatGPT, devenind primul district din SUA care blocheaza tehnologia AI, pe masura ce îngrijorarea privind copiatul si plagiatul creste. Departamentul de Educatie din New York interzice utilizarea ChatGPT pe retelele si dispozitivele sale, cu motivarea ca „în timp ce instrumentul poate fi capabil sa ofere raspunsuri rapide si usoare la întrebari, acesta nu construieste abilitati de gândire critica si de rezolvare a problemelor, care sunt esentiale pentru succesul academic si pe tot parcursul vietii”. Educatorii din întreaga tara au declarat ca tehnologia are potentialul de a „arunca în aer” întregi programe de studiu de scriere si de a duce la „sfârsitul limbii engleze de liceu”. https://www.businessinsider.com/nyc-schools-ban-chatgpt-cheating-concern-grows-2023-1?inline-endstory-related-recommendationsâ
16 ianuarie 2023 – Microsoft a anuntat ca va implementa ChatGPT pe propriul serviciu de inteligenta artificiala, dupa ce s-a raportat ca va investi 10 miliarde de dolari în OpenAI. Gigantul tehnologic intentioneaza sa faca chatbotul disponibil prin intermediul serviciului sau Azure OpenAI. https://www.businessinsider.com/chatgpt-microsoft-accessible-on-its-platforms-soon-2023-1?inline-endstory-related-recommendationsâ

 

 

Citește toată știrea

Interviu cu robotul ChatGPT, despre Iaşi şi România. Este senzaţia momentului în lume
Publicitate