Publicitate

Ioan Stanomir, profesor de Drept constitutional la Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, a vorbit, într-un interviu oferit pentru MediaQuality, despre pericolul extremist din România, precum si despre incapacitatea partidelor mainstream de a ataca „frontal temele legate de probleme delicate, precum suveranitatea, identitatea, patriotismul”.
Cum ar supravietui România într-un scenariu în care Rusia ar ataca-o, în contextul în care presa straina atrage atentia aupra unui posibil atac al lui Putin asupra statelor din Europa. Care sunt verigile slabe ale „batrânului continent”? Acestea sunt alte doua subiecte analizate de Ioan Stanomir, în interviul oferit publicatiei noastre.

MediaQuality: Se vorbeste în România tot mai des în ultimii ani despre un pericol al extremismului, în special pe fondul aparitiei si cresterii în sondaje a partidului AUR, condus de George Simion. Ce întelegem, de fapt, prin extremism?

Ioan Stanomir: Fundamental, extremismul reprezinta, într-o definitie foarte simplu de înteles, o forma de radicalism politic. Un tip de ideologie care propune solutii simple problemelor complexe ale societatii, indicând, de obicei, anumite grupuri ca tinte privilegiate si mentionându-le ca fiind responsabile pentru problemele grave cu care se confrunta societatea respectiva. AUR este un partid care are elemente de radicalism politic, pentru ca exista printre reprezentantii sai suficiente personalitati care au un discurs ce se încadreaza în ceea ce am mentionat.

Senatorul AUR Claudiu Târziu a avut la Iasi, în 24 ianuarie, un discurs revizionist, anuntând ca ar fi firesc ca România sa preia o parte din teritoriul Ucrainei, ca o reparatie istorica. Cum sa privim o astfel de declaratie?

Discursul revisionist al domnului Claudiu Târziu nu este foarte diferit, în substanta sa, de cel pe care îl formuleaza, la Budapesta, Viktor Orban. Revisionismul înseamna încercarea de a schimba granitele stabilite postbelic si consfintite dupa caderea Uniunii Sovietice. Mai cu seama, în situatia în care extinderea teritoriala a României s-ar face pe seama unui stat cu care România întretine stranse relatii diplomatice si militare, Ucraina, care este, la ora actuala, victima agresiunii ruse.

Astfel ca se poate spune ca domnul Claudiu Târziu serveste cauza propagandei ruse. Propaganda rusa având ca una dintre temele privilegiate de atac caracterul artificial al Ucrainei. Iata cum Viktor Orban si Claudiu Târziu militeaza pe acelasi tip de aliniament politic.

Mai mult, pe mediaquality

Citește toată știrea

Ioan Stanomir, despre pericolul extremist și cel rusesc: „Europa a fost fascinată de proiecte abracadabrante, în vremea ce Putin s-a pregătit de război” – INTERVIU
Publicitate