Publicitate

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dupa participarea la Summitul Uniunea Europeana – Balcanii de Vest, joi la Bruxelles, despre masura Guvernului de a compensa pretul la carburanti cu 50 de bani per litru, ca premierul Nicolae Ciuca l-a asigurat ca sunt bani la bugetul de stat prin care sa fie sustinuta o astfel de masura. 
Seful statului a adaugat ca guvernele nu pot scadea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat daca ar fi fost preferabila masura reducerii accizelor. „Pâna la urma si 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompa, de exemplu la cei cu transport de marfuri se simte la sfârsitul lunii”, a mai spus Iohannis.

Premierul Ciuca carburantul, cum comentati anuntul si de ce credeti ca ar fi preferabila unei reduceri a accizelor?

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E usor sa le cresti daca vrei. Celelalte instrumente sunt sa umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situatia în care si la noi preturile la pompa au crescut destul de mult, Guvernul a analizat si a ajuns la concluzia sa faca ceva atât cât se poate. Nu e posibil sa plafonezi pretul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect sa se faca. Pâna la urma si 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompa, de exemplu la cei cu transport de marfuri se simte la sfârsitul lunii. Premierul m-a asigurat ca aceasta suma poate fi suportata de bugetul national, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finantelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre masura luata joi de Guvern de a compensa pretul carburantilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompa.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, joi, într-o conferinta de presa la Palatul Victoria, ca a identificat împreuna cu specialistii o solutie de compensare a pretului carburantilor, în suma fixa de 50 de bani, care se va aplica direct la pompa. Jumatate din aceasta reducere va fi decontata de stat iar mecanismul prin care se asigura stabilitatea preturilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioada de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

Citește toată știrea

Iohannis, despre măsura privind preţul carburanţilor: Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate