Publicitate

Guvernatorul Bancii Nationale a României, Mugur Isarescu, a afirmat ca a auzit discutii ca ar trebui sa fie reduse impozitele, mentionând ca nu se poate face acest lucru în conditiile în care veniturile fiscale în PIB-ul României au scazut sub 30 la suta.
Mugur Isarescu a declarat, joi, în prezentarea raportului privind inflatia pe trimestrul 1 din 2022, ca toti creditorii de pe pietele internationale se întreaba cum România poate trai cu cheltuieli fixe rigide de 90- din veniturile bugetare. 

„Întrebarea principala pe care si-o pun creditorii de pe pietele internationale este urmatoarea: cum puteti sa traiti cu cheltuieli fixe rigide 90- din veniturile bugetare, ce marja de manevra mare are aceasta tara, nu se mai poate misca sa faca si investitii, sa faca fata si unor socuri cum a fost pandemia când ai 90 la suta pensii si salariile bugetarilor în total la buget. Si asta pare ca urmaresc rapoartele bancilor straine si apare pe partea de soliditate. Faptul ca avem înca o datorie publica, în jur de 50 la suta, dar la slabiciuni asta este prima trecuta. Faptul ca avem cheltuieli fixe rigide de aproape 90 la suta din venituri…mai e si altceva de facut în tara asta, mai sunt si cheltuieli cu Armata, este razboiul aici. Cheltuieli suplimentare, în afara de salarii. Am avut si o pandemie, cheltuieli medicale, deci toate dupa deficit si mai întrebi de unde poti sa mai faci investitii”, a explicat guvernatorul BNR. 

El a mentionat ca a auzit discutii ca trebuie reduse impozitele, precizând ca acest lucru nu poate fi realizat.  „Chiar am auzit discutii. Noi suntem neutri aici, la Banca Nationala, nu putem sa nu reactionam. Sa se mai reduca impozitele. Pai de unde, tata, sa se mai reduca impozitele? Suntem în situatia în care suntem, de unde sa mai reduci impozitele când veniturile fiscale în PIB-ul României au scazut sub 30 la suta. Eu am fost premier un an si stiu cum faceam negocierea bugetului. Încercai sa ai cheltuieli de 40 la suta cu venituri de 33 la suta, cât erau în anul de gratie 2000. Sunt 20 de ani de când nu numai ca am ramas cu cheltuieli care uneori depasesc 40 la suta din PIB, dorinta de cheltuieli cel putin, dar veniturile au cazut spre 27 la suta din PIB”, a mai transmis guvernatorul BNR.

 

Citește toată știrea

Isărescu: Chiar am auzit discuţii, să se mai reducă impozitele. Păi de unde, tată, să se mai reducă impozitele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate